Homme algab Viru Folk – saamisemalt kui eales varem

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Folk 2013 - kolmas päev
Viru Folk 2013 - kolmas päev Foto: Muumi

Maalilises Käsmu kaptenitekülas algab homme Viru Folk (8.-10.08.2014). Järjekorras seitsmes festival on seekord pühendunud põlise saami rahva kultuurile, mis sobib hästi kokku 9ndal augustil peetava rahvusvahelise põlisrahvaste päevaga.

Et Viru Folk sai alguse sellest, kui peakorraldaja Peep Veedla 2007ndal aastal Lapimaal saami muusikasse ära armus, on tänavuse festivali üks peaesinejatest loomulikult toonane süüdlane ansambel Angelit (FI).

Teemakohaselt on teisigi saami esinejaid tulemas nii Norrast, Rootsist kui Soomest. Näiteks esineb Käsmus maailma ainus hevyjoik stiili viljelev bänd Intrigue (NO), traditisioonilist saami joigu ning meloodilist elektroonikat miksiv Niko Valkeapää (NO), saami poeet, muusik, näitleja ning keskkonnaaktivist Niillas Holmberg (FI), saami rockbänd SomBy (FI), ambient-transs-kurgujoigu lipulaev Transjoik (NO) ning Rootsi Televisiooni tänavuse talendisaate võitja Jon Henrik Fjällgren (SE). Lisaks saamidele on tulemas välisesinejaid mujaltki.

Ka head eesti muusikat jätkub Käsmus kuhjaga. Teiste seas esinevad DagöSuper Hot Cosmos Blues BandHenry Laks & Seitsmes meelCurly Strings,KõrsikudSilver SeppPööriööTom ValsbergUkerdajadTuulelõõtsutajadVanaviisi jpt.

Eriprojektides tehakse kummardus Sünteri Sassile ja Torupilli Jussile ning oma 50. juubelit peab Käsmus galakontserdiga Jaan Sööt.

Lisaks muusikale on Käsmus loomulikult mitmekülgne saamihõnguline filmi- ja fotoprogramm ning loodussõpradele pakutakse Käsmu looduse avastamisilu, teadmisi keskkonnasõbralikust liiklemisest ning saamide päritolust ning nende võitlusest kaevanduste vastu tänapäeval.

Lastealale mahuvad Eesti joonisfilmide programm, Klaveriloomade kontserdid ja 3Dmaailm, Just Filmi animatsiooni õpitoad, unustamatud preilid ja mamslid Jaaniojalt ning Lehola Keskkonnahariduse Keskuse lastetuba.

Piletid müügil Piletilevis ja kohapeal.

Viru Folk - mõnus muusika kaunis keskkonnas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles