Superkiip, mis imiteerib närvisüsteemi protsesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IBM lõi mikrokiibi, mis imiteerib aju protsesse
IBM lõi mikrokiibi, mis imiteerib aju protsesse Foto: SCANPIX

Nägemuse kohaselt võivad tulevikus olla arvutid, mis mõtlevad nagu inimesed ning kodus on seadmed, mis mõistavad inimesi ilma käskluseta.

IBM avalikustas uue revolutsioonilise mikrokiibi, mis imiteerib inimaju ja närvisüsteemi protsesse, edastab Huffington Post.

See kannab nime Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics (SyNAPSE). Selle puhul ei ole ühte andmekanalit, mis ühendab mälu protsessoriga, vaid mitu andmekanalit,  mis võimaldavad mitut ülesannet väiksema energiakuluga.

Kui selle kiibi olemus kanda üle ajule, siis oleks seal üks miljon neuronit ehk närvirakku ja 256 miljonit sünapsit.

Teada on, et aju koosneb umbes 100 miljardist närvirakust. Informatsioon ühelt neuronilt teisele antakse edasi eriliste ühenduste ehk sünapside kaudu. Sünapsites on info edasi kandmiseks retseptorid.

See kiip toimib seega peaaegu samasugusel viisil nagu närvisüsteem, samas aga kasutab energiat märgatavalt vähem kui superarvutid.

IBMi mikrokiip on nii uuenduslik, et selle jaoks tuli uus programmeerimiskeel leiutada.

Tulevikukiipide loomiseks investeeriti 57 miljonit dollarit. Tegemist on uue põlvkonna kiibiga, mida saab kasutada superarvutites või ka järgmise põlvkonna sõdurite kaitsevarustuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles