Video: USA karstilehtris on sadu jääajast pärit fossiile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Wyomingi karstilehtris on sadu jääajast pärit fossiile
USA Wyomingi karstilehtris on sadu jääajast pärit fossiile Foto: Youtube

USAs Wyomingis Bighorni mägedes asuvas karstilehtris on suur hulk jääajast pärit eelajalooliste imetajate fossiile.

Nende seas on ka 25 000 aastat tagasi elanud ning nüüdseks väljasurnud Ameerika lõvi ja gepardi jäänuseid, kirjutab foxnews.com.

Teadlaste sõnul tekkis see karstilehter umbes 25 000 aastat tagasi. Sinna kukkus aastasadade jooksul palju loomi, kes seal oma otsa leidsid. Jäänused säilisid lehtris ühesuguse madala temperatuuri juures hästi.

«Seal on tuhandeid aastaid tagasi välja surnud loomade jäänuseid. Nii suuremaid kui väiksemaid loomi. Osade jäänused on nii väikesed, et neid on võimalik uurida vaid elektronmikroskoobi all,» selgitati.

USA ja Austraalia paleontoloogid alustasid fossiilide väljakaevamise ja uuringutega möödunud kuul.

4,5 meetri laiune karstilehter asub USA riiklikul maa-alal. See avastati juba 1970. aastatel, kuid siis seda ei uuritud.

Nüüdseks on teada, et selles lehtris on lisaks lõvide ja gepardite jäänustele näiteks mammutite, iidsete karude, lemmingute ja ka kaamelite jäänuseid.

Teadlaste sõnul on need väike osa kõigest sellest, mis seal tegelikult olla võib.

Paleontoloogid jätkavad väljakaevamisi, kuna arvatakse, et paigas võib olla isegi 100 000 aasta taguste loomade jäänuseid.

«Me ei teadnud, mida oodata. Kartsilehtri avastamisest on möödas 30 aastat ning me ei teadnud ka seda, mis seisundis lehter on. Seal all on nagu külmikus. Meil on väljakaevamisteks kahe aasta jagu rahalisi vahendeid. Püüame selle ajaga leida nii palju kui võimalik,» teatas Des Moinesi ülikooli paleontoloog Julie Meachen.

Ta lisas, et osad luud on nii hästi säilinud, et neilt võib leida kollageeni, tegemaks DNA-testi.

Leiud viiakse USA ja Austraalia iidse DNA uurimiskeskustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles