Eksklusiivintervjuu: ETV naistöötajate trio 45 aastat hiljem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskel Norma Jõekalda, paremal Alice Talvik
Keskel Norma Jõekalda, paremal Alice Talvik Foto: Karli Saul

Elu 24l õnnestus tänasel ETV 55. juubelil taasjäädvustada aastakümnetetagune foto, kus poseerivad ETV endised töötajad Aili Nõmmik, Norma Jõekalda ja Tiina Mägi. Ja samuti vestelda daamidega televisiooni muutumisest.

Norma Jõekalda töötas režissöörina, Aili Nõmmik režissööri assistendi ja programmi väljastajana ja Tiina Mägi algul «Aktuaalse Kaamera» administraatorina, hiljem režissööri ja toimetajana.

 

Norma Jõekalda: See foto peaks olema 1965. aastast, me tulime siia maja vaatama.

Tiina Mägi: Tulin ETVsse tööle 1957. aasta 25. oktoobril.

Aili Nõmmik: Olin kokku siin 39 aastat, see oli mu ainuke töökoht.

 

Elu 24: Kuidas võrdlete telesaadete taset Teie noorusajal ja nüüd?

 

Tiina Mägi: Praegu on saadete sisuline ettevalmistus palju nõrgemal tasemel. Praegu päästetakse olematu asi ära väga hea montaažiga. Efektse klipi tegemine pole praegu mingi küsimus.

Norma Jõekalda: Vanasti ei saanud olla, et midagi jäi saates arusaamatuks, me pidime täpselt teadma, mis ja kuidas.

Aili Nõmmik: Mina olin oma töös väga korrektne, väga püüdlik ja väga hoolikas.

Norma Jõekalda: Olid küll.

Aili Nõmmik : Tänapäeval pole sellist töötajat ilmselt üldse vaja...

Tiina Mägi: Mu kallis, küsimus pole selles, et pole vaja, vaid et EI OLE selliseid inimesi enam eriti.

Norma Jõekalda: Sel ajal õpetati majja tulevaid noori inimesi. Nad hakkasid algusest tipa-tapa ja  kes ees läksid, nende järgi. Nad õppisid nii, et kord viga tehes seda enam ei korratud. Praegu vaatan, paar noort inimest, asja saaks. Oi issand, kui lollid vead nii kui kaamerasse tulevad! Tekib selline tunne, et tõmba tekk üle pea ja ära rohkem vaata.

Tiina Mägi: Mul on sama asi. Kogu aeg mõttes monteerin saateid ümber. See metraaži taga ajamine tühja mõttega on tänapäeval kohutav. Eeter on nii kallis. Võimalus midagi ekraanil öelda on nii oluline. Praegu vaadata neid lõputult lõppevaid saateid ... Saade jõuab keskeltäbi kolm-neli korda finaalini ja ikka ei lõppe ära. Traagiline vaadata.

 

Kuidas see mõjutab tänaseid televaatajaid, ehk see rikub neid?

 

Norma Jõekalda: Ma kardan küll.

Tiina Mägi: Siin pole midagi karta, see on juba nii.

Norma Jõekalda: Veel mis ma panen tähele, räägitakse, et küll Pant ja Lauri tegid häid saateid. Vaadake tagantjärele, kui pikk on nende küsimus. Vat nii pikk, pisikene! (Jõekalda näitab näppude vahel 3-4 sentimeetrist vahemaad – T.L.) Kolm sõna, viis sõna ja inimene rääkis nendega. Nüüd räägib küsija ja katkestab veel inimese ka, kui see hakkab vastama. Pange tähele ekraanil.

Tiina Mägi: Sa vaata, kuidas meedia televisiooni käsitleb – nägude järgi, kes patravad ekraanil. Ega see pole televisooni tegija, kes tundide viisi ekraanil lobiseb.

Norma Jõekalda: See on kurb.

Tiina Mägi: Iga meedia [põhiline – T.L.] asi on autor, aga alati see rääkija ei ole autor.

 

Samas peab saatejuht olema karismaatiline ja vaatajatele meeldima

 

Tiina Mägi: Miks peab alati igal saatel olema mingisugune tobe üldse saatejuht? Klassikalises televisioonis on saatejuht omaette žanr. Meil võta saateid alates lastežurnaalidest, kõik on saatejuhid.

Norma Jõekalda: Ja kohe staar, nagu üks saade on tehtud. See on [kivi – T.L.] ajakirjanduse kapsaaeda.

Tiina Mägi: Saatejuht pole üldse vajalik igal pool, see teeb värgi magedaks, teatris pole ka ju ainult ballett.

Norma Jõekalda: Tiinakene, siis on kerge!

Tiina Mägi: Jah, lobiseme aja maha, ongi kõik.

 

Mida arvate sellest, et ETV ekraanil pole diktoreid?

 

Tiina Mägi: Ma ei ütle, et ta peaks olema diktor, kuid igatsen taga inimest, kes vahendaks mulle programmi, kes annab õige meeleolu. See kõik on teadus, suur kunst ja professionaalsus. Praegu on nii, et eelmine saade on veel õhus, kui järgmine saade oma vastutöötava noodiga algab. Programmi väljastamine on täiesti vale.

Aili Nõmmik: Programmi väljastamisel tekkisid varem tehnilistel põhjustel pausid, mille diktor pidi ära täitma. Kui Urmas Ott oli diktor, siis ütlesime talle: 30 sekundit!. Urmas ütles: okei.

 

Jälgite ETV saateid teistsuguse pilguga, kui teiste jaamade saateid?

 

Norma Jõekalda: Oma kodutelevisioon ju olnud hästi pikki aastaid, kuidas muidu. Ikka rohkem elame üle ja teeme nägusid, kui midagi ei meeldi.

Aili Nõmmik: Kui ma saateid tahan vaadata, siis ikka ainult ETVst.

Tiina Mägi: Ikka, ikka. Kui telekava läbi loed, siis ikka vaatad, mis ETVs on. Kui ma oleksin miljonär, siis teeksin oma kanali. Aga mitte mingil juhul nendes võtmetes, nagu on need poosivõtmised ja kisamised ühest saatest teise. See on ropp. Teeksin kanali, mis ei oleks massidele.

 

Prouad, suur tänu nende mõtete eest ja kena pidupäeva jätku!

 

Norma Jõekalda: Mõtteid on meil nii palju, me täname!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles