16 aastat süütult vangis olnu sai 13 miljonit dollarit kompensatsiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
16 aastat süütult vangis olnu sai 13 miljonit dollarit kompensatsiooni
16 aastat süütult vangis olnu sai 13 miljonit dollarit kompensatsiooni Foto: SCANPIX

USAs New Yorgis elanud Jabbar Collins oli 21-aastane kui ta 1995. aastal mõisteti rabi Abraham Pollacki mõrvas süüdi.

Afroameeriklasest mees mõisteti süüdi vaid ühe tunnistuse põhjal, et teda oli nähtud 1994. aasta veebruaris kuriteopaigalt põgenemas, edastab The New York Times.

Vangis olles õppis Collins õigusteadust. Ta jõudis jälile, et üks pealtnägijatest muutis prokurör Charles Hynesi survel oma tunnistust. Samas tema kaitsjale ei mainitud seda. Ilmnes veel asjaolusid, mida arvesse ei võetud.

Politsei kinnitas, et üks tunnistaja muutis tunnistust, et ta ise teises krimijuhtumis ei saaks süüdistust.

2010. aastal tühistas kohtunik Dora Irizarry Colinsi süüdimõistmise otsuse ning nimetas prokurör Charles Hynesi tegutsemist selles krimijuhtumis häbiväärseks.

New Yorgis on viimastel aastatel vaadatud läbi mitmeid juhtumeid, milles süüdi mõistetud on osutunud süütuteks ning nad on vabastatud. Enamikul nende 1990. aastate kohtujuhtumite puhul on prokuröriks olnud Hynes või tema alluvad.

New Yorgi osariik maksis Collinsile kahjutasu kolm miljonit dollarit. Nüüd sai ta New Yorgi linnalt veel kümme miljonit dollarit.

Collinsi advokaat Joel Rubin sõnas, et linn sõlmis kannatanuga kohtuvälise kokkuleppe.

Collins töötab nüüd Rubini advokaadibüroos ning ta võitleb nende eest, kes on valesüüdistuse alusel trellide taha sattunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles