Voldilist tindikut ei tasuks tarbida koos alkoholiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voldiline tindik (Coprinopsis atramentaria)
Voldiline tindik (Coprinopsis atramentaria) Foto: myco-vaud.ch

Põhja-Euroopas on alanud seentekorjamise hooaeg ning asjatundjate sõnul on seeni, mida ei tasuks süüa koos alkoholiga.

Üks selliseid seeni on Coprinopsis atramentaria – voldiline tindik, kirjutab Aamulehti.

«Põhimõtteliselt tekitab selle seene ja alkoholi koos tarbimine alkoholi võõrutusravile (antabus) sarnaneva reaktsiooni,» selgitasid asjatundjad.

Kui süüa seda seent ja juua alkoholi, siis on esimesed sümptomid näha juba 15 minutiga. Ühe tunni pärast on seisund kõige kriitilisem. Sümptomid kaovad paari tunniga.

«Sümptomite raskusaste sõltub iga inimese puhul ta organismi seisundist ja tarbitavast kogusest. Sümptomiteks on näo ja ülakeha naha punaseks muutumine, naha sügelemine, higistamine, peavalu, südamerütmi häired, oksendamine ja kõhulahtisus. Väga harvadel juhtudel võivad tekkida ka hingamis- või südameseiskumine ning teadvusekaotus,» selgitati.

Ekspertide sõnul tuleks pärast voldilise tindiku tarbimist vähemalt kaks tundi vahet pidada, enne kui tarbitakse alkoholi.

Erakordsetel juhtumitel võib anatabusreaktsioon olla  isegi 6 – 8 tundi pärast seene söömist ja alkoholi tarbimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles