Põnevikud ja märulifilmid panevad sööma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thrillerid ja märulifilmid panevad sööma
Thrillerid ja märulifilmid panevad sööma Foto: SCANPIX

Väljaandes The Journal of the American Medical Association avaldatud artikli kohaselt paneb põnevike ja märulifilmide vaatamine rohkem sööma.

Teadlased tegid võrdleva uuringu, mille kohaselt jutusaadete vaatamise ajal süüakse vähem ja tervislikumalt kui märulifilmide vaatamise ajal, edastab Discovery News.

Katses pandi 94 üliõpilasele lauale M&M komme, greipfruuti, porgandeid ja küpsiseid. Osale üliõpilastele anti vaadata Charlie Rose`i jutusaadet, osale aga psühholoogilist põnevikku «The Island».

Tulemused näitasid, et filmi vaadanud tarbisid 65 protsenti rohkem kaloreid kui jutusaadet vaadanud. Kaloraaž oli vastavalt 354 kalorit ja 215 kalorit.

Isegi need üliõpilased, kes vaatasid filmi «The Island» helita, sõid 46 protsendi võrra enam kui jutusaadet vaadanud.

«Leidsime, et kui vaadatakse märulifilmi või põnevikku, siis süüakse rohkem. Mida enam on telesaates või filmis pinget ja närvikõdi, seda suurem kogus toitu süüakse,» selgitas uuringut juhtinud Aner Tal.

Filmi vaadanutel täheldati ka närvilisuse ja ärevuse kasvu ning enda rahustamiseks hakatakse rohkem sööma.

«Mida kaasahaaravam saade või film on, seda enam vajatakse toitu ega vaadata, mida suhu pistetakse,» selgitasid uurijad.

Üks varasemaid uuringuid näitas, et ka kokandussaated panevad rohkem sööma.

Loodusdokumentaalfilmide vaatajad aga sõid rohkem tooreid porgandeid ja vähem magusat. Kokandussaate vaatajad aga vastupidi – rohkem magusat ja vähem juurvilju.

Samas aga said mõlema saate vaatajad ühesuguse kalorikoguse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles