Taanis leiti rohkem kui 1000 aasta vanune viikingite ümarlinnus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viikingite ümarkindlus, mis asub Trelleborgis
Viikingite ümarkindlus, mis asub Trelleborgis Foto: Wikipedia.org

Taani arheloogide sõnul leidsid nad Kopenhaagenist lõunasse jäävast Køgest üle 1000 aasta vanuse viikingite ümarlinnuse.

Viimati leiti selline ümarlinnus rohkem kui 60 aastat tagasi, edastab YLE.

Taanis on varem leitud neli sellist viikingilinnust, mis pärinevad 900. aastate lõpust.

Arheoloogide sõnul rajati nüüd leitud linnus millalgi kuninga Harald Sinihamba valitsemisajal.

«Selles ei ole kahtlust. Leidsime peasissekäigu ja veel struktuure, mis lubavad kinnitada, et tegemist on viikingiaegse ehitisega,» lausus arheoloog Nanna Holm.

Leid kannab nime Vallø  Borgring ning seni leitud viiest viikingite ajastu linnusest suuruselt kolmas.

Selle diameeter on 145 meetrit ning seda ümbritses 10 meetri laiune muldkeha.

Asjatundjate sõnul on nüüd leitud viikingite linnus-kindlus ehitatud samal viisil kui neli varem leitut. See lubab oletada, et linnuste ehitajad olid samad.

Varem leitud linnused asuvad Põhja-Jüütimaal Aggesborgis ja Fyrkatis, Lääne-Meremaal Trelleborgis ning Odense lähedal Nonnebakkenis.

Wikipedia: Harald Sinihammas (umbes 910 – umbes 986) oli Taani kuningas alates 958 ja Norra kuningas alates 976 kuni surmani.

Harald Sinihamba ajal kinnistus kristlus. See oli levinud varemgi, kuid domineeris veel muinasgermaani usund.  965. aastal lasi Harald end ristida ja asus üle riigi kristlikke kirikuid ehitama.

Ta lasi rajada uusi kindlusi ning tegeles aktiivselt riigi tugevdamise ja ühendamisega. Mõned allikad peavad Harald Sinihabet esimeseks kogu Taanit valitsenud kuningaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles