Zimbabwe president: valged mingu tagasi Suurbritanniasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Mugabe
Robert Mugabe Foto: SCANPIX

Zimbabwe president Robert Mugabe on varem end nimetanud nüüdisaegseks Adolf Hitleriks ning peab end tähtsamaks kui Jeesus.

Nüüd tuli Mugabe uue šokeeriva seisukohaga välja, öeldes et Zimbabwes elavad valgenahalised peaks minema tagasi Suurbritanniasse, edastab news.com.au.

Mugabe pidas sellel teemal kõne oma kodukohas Zvimbas.

«Lääs eelistab Aafrikas nõrku juhte, et valged saaksid siia tagasi tulla ja võimu haarata. Seda ei juhtu. Kas valged ei tea, kust nende esivanemad tulid? Need valgenahalised peaksid Inglismaale tagasi minema,» teatas president.

Zimbabwes valitsevad soodsad looduslikud tingimused meelitasid 18. – 20. sajandil sinna valgeid koloniste, kellest enamik oli Suurbritanniast.  

Kohalikud hõimud tõrjuti vähem viljakatesse reservaatidesse.  Selased elanikud olid eurooplaste tubaka- ja suhkrurooistanduste istanduste odav tööjõud.

Zimbabwe oli esmalt Suurbritannia isemajandav koloonia, mis kandis nime Lõuna-Rodeesia. Briti Lõuna-Aafrika Kompanii ostis kohalikelt hõimudelt maad kokku.

1965 kuulutas valge vähemuse valitsuse peaminister Ian Smith maa ühepoolselt Rodeesia nime all iseseisvaks. ÜRO kehtestas seepeale majanduslikud sanktsioonid.

Zimbabwet tunnistati rahvusvaheliselt iseseisva riigina alles 1980. aastatel.

Mugabe sõnul on avlgetel esivanemate kodumaale tagasiminek väga lihtne, sest tänapäeval on olemas lennukid ja liinilennud, mida varasematel sajanditel ei olnud.

Rahvusvahelised inimõigusorganisatsioonid on Mugabet süüdistanud inimõiguste rikkumises ja valimistulemuste võltsimises. Ta on tihti ölenud, et ei salli valgeid ja lääneriikide juhte.

Mugabe on hambaid teritanud ka USA presidendi Barack Obama aadressil öeldes, et «vaba maailma liider tegelikult kardab teda».

Möödunud aastal esines Mugabe ÜRO 68. peaassambleel sõnades, et USA ja Ühendkuningriik kehtestasid Zimbabwele ebaõiglased ja närused sanktsioonid.

«Mitmekordne häbi USAle, Suurbritanniale ja nende liitlastele, » lausus Mugabe siis.

Oma 90. sünnipäeval selle aasta alguses peetud kõnes mõistsi Zimbabwe president homoseksuaalsuse hukka.

«Jumal lõi mehe ja naise, et nad lapsi saaksid. Zimbabwes ei saa homoseksuaalsust sallida,» teatas president.

Mugabe on varem end võrrelnud Hitleriga sõnades: «Olen meie ajastu Hitler. Hitleril oli üks eesmärk- oma rahavale õigluse tagamine. Sama tahan ka mina oma rahvale ja ma seisan selle eest». 

Mugabe arvates saab valget usaldada vaid siis kui see surnud on.  

Zimbabwe president on võtnud sõna ka Jeesuse teemal: «Olen surnud mitu korda, selles olen Jeesusele ära teinud. Jeesus suri vaid ühe korra ning tõusis üles vaid ühe korra».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles