Stephen Hawking: «jumala osake» võib teoreetiliselt hävitada universumi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: SCANPIX

Briti maineka füüsikateoreetiku Stephen Hawkingi arvates võib Higsi boson, mida tuntakse ka kui «jumala osakest» potentsiaalselt hävitada universumi.

Hawking andis väljaandele The Sunday Times intervjuu seoses oma uue teadusraamatuga, mis ilmub oktoobris.

Hawkingi arvates võib kõikidele teistele osakestele massi andev Higgsi boson muutuda ebastabiilseks. See võib tekitada kastastroofilised tingimused, milles aeg ja ruum sõna otseses mõttes kaovad.

Teadlane siiski rõhutas, et tegemist on teooriaga ning tõenäoliselt midagi sellist aset ei leia.

«Kuid sellise võimaluse teoreetiline olemasolu on huvitav, sest see viitaks täiesti uutele füüsikaseadustele,» selgitas Hawking.

Šoti füüsik Peter Higgs ennustas juba 1964. aastal, et on olemas osake, mis annab kõikidele teistele osakestele massi. Elementaarosakeste standardmudeli järgi Higgsi boson ongi selline osake.

«Jumala osake» on äärmiselt ebastabiilne, lagunedes koheselt pärast tekkimist. Higgsi boson laguneb kaheks Z-bosoniks, need omakorda aga müüoniteks.

Higgsi bosoni käitumist on uuritud suure hadronite põrguti abil.

Stephen Hawking on alates 21. eluaastast põdenud amüotroofilist lateraalskleroosi, mille tõttu ta on juba aastaid ratastoolis ning kasutab suhtlemisel arvutit ja häälesüntesaatorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles