Suupillifestival paneb eribussi sõitma

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suupillinädala juhatas sisse eile Pühavaimu 26 tegevust alustanud Pärnu vabahariduskeskuse suveakadeemia laste suupillilaager, mille tublimaid näeb festivali lõppkontserdilgi.
Suupillinädala juhatas sisse eile Pühavaimu 26 tegevust alustanud Pärnu vabahariduskeskuse suveakadeemia laste suupillilaager, mille tublimaid näeb festivali lõppkontserdilgi. Foto: Hille Rokk

Juuli viimasel nädalavahetusel muutub Pärnu linn Põhja- ja Baltimaade suupillipealinnaks, sest reedel, 30. juulil on algamas Pärnu 9. suupillifestival “Baltic Nordic Harmonica”, mis toob kokku üle saja suupillimängija kaheksast riigist.

Esimest korda on tulijaid Venemaalt ja Lätist, kuid külalisi on Soomest, Leedust, Hollandist, Austriast ja Saksamaaltki. Festival toimub traditsiooniliselt kolmel päeval.

Tähtede paraad

Reede on konkursipäev, kui juba kell 11 algavad kuursaalis esinemised, tutvustas festivali korraldaja Elmar Trink. Konkurss toimub neljas kategoorias. Noorimad esinejad harjutavad suupillimängu esmaspäeval tegevust alustanud Pärnu vabahariduskeskuse suveakadeemia suupillilaagris. Pealtvaatajatele on sissepääs konkursile tasuta.

Reede õhtul leiab aset galakontsert “Tähtede paraad”, kus astuvad üles tuntud kollektiivid ja külalised. Näha saab esimese suupillifestivali peakülalist suupillikvartetti Fata Morgana Hollandist. Fata Morgana on suupillimängu maailmameister ja vahepealsetel aastatel uusi plaate ilmutanud kollektiiv, kelle pillimängu huviga oodatakse.

Üles astub viis aastat tagasi festivali väisanud Jean-Louis Emmenecker. Tegemist on mehega, kes on rajanud Prantsusmaal suupilliakadeemia ja töötab seal professorina. Emmenecker on festivali jaoks ette valmistanud spetsiaalse kava.

Veel on esinema kutsutute hulgas möödunud aastal Saksamaa suupillifestivalil pronksmedali võitnud noor Soome suupillimängija Jantso Jokelin, kes teeb ühiskava bluusibändiga Bullfrog Brown. Laval saab näha teistki Soome suupillimängijat Heikki Jänttit, Piccolo staare Ilmar Tõnissoni koos keelpillikvartetiga ja Piccolo kvintetti.

Rahvamuusika ja simman

Laupäeval, 31. juulil kell 11.30 annavad festivali peakülalised kuursaalis suupillialaseid konsultatsioone pillimängutehnika, pilli parandamise ja mänguvõtete osas. “See on igal aastal väga populaarne olnud ja samal ajal vajalik, et saada suupillimänguoskustele täiendust, sest meil puudub eestikeelne suupilliõpik,” märkis Trink.

Kell 12 algab kuursaalis rahvamuusikakontsert “Suupill taskust välja” publiku auhindadele: iga esineja esitab ühe pala ja kuulajad hääletavad. Üles astub Eesti mandoliiniorkester koos solist Melani Taliga. Kontsert on tasuta.

Laupäevaõhtune aeg on tihe, sest kuursaalis algab kell 18 kontsert “Harmonica Fireworks”, kus esinevad konkursi parimad suupillimängijad, festivali peakülalised ja staarid ning ansambel Apelsin.

Kes peab lugu rahvamuusikast, sel tasub minna laupäeva õhtul kell 20 Nooruse maja aeda, kus toimub rahvamuusika kontsert-simman. Peo ajendiks on asjaolu, et paljud suupillimängijad on mõnusad muusikamehed, kes mängivad muidki instrumente. Kontserdil-simmanil astuvad veel üles Eesti mandoliiniorkester, Audru valla segakoor, Piccolo, Piccolo Folk ning kuulus suupillimeister ja pillimees Heino Tartes. Pidu kestab südaööni.

Pühapäeval, 1. augustil kell 13.15 algab rongkäik, mis viib läbi linna, kell 14 toimub ranna kõlakojas vabaõhukontsert, kus pakutakse läbilõiget festivali tähtede esinemisest ja antakse kätte konkursi peapreemia.

Tänavuseks festivaliks on valminud suupilliplaadidki: Ilmar Tõnissoni sooloplaat ja CD läbilõikega Piccolo kvinteti parimatest paladest. Plaate saab osta kõikidel festivali üritustel.

Lehvitage kollast

Uudne on suupillifestivali tasuta bussiliin, mis kontsertide eel toob kohale rahva Raekülast ja Vana-Pärnust. “Kes tahab saada bussi peale, see lehvitagu festivali flaierit või midagi kollast. Kollane on festivali värv. Meie kuulajaskond on vanemaealine ja püüame nii jalavaeva lühendada,” selgitas Trink.

Reedel, 30. juulil kell 18 sõidab buss välja Raekülast Olevi peatusest kontserdimajja ja kell 18.30 samasse sihtpunkti Vana-Pärnu lõpp-peatusest.

Laupäeval, 31. juulil kell 17 on buss taas Olevi peatuses ja kell 17.30 Vana-Pärnu lõpp-peatuses, viies rahva kuursaali kontserdile. Kell 19 on buss jälle Raekülas ja kell 19.30 Vana-Pärnus, et tuua rahvas Nooruse majja. Kuursaalistki viiakse rahvas pärast kontserti Nooruse maja juurde kell 20 algavale simmanile. Soovi korral saab simmanilt sama bussiga koju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles