Koerte intelligentsus on võrreldav viiekuuse lapse omaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambakoer
Lambakoer Foto: SCANPIX

Itaalia Milano ülikooli teadlased tegid koerte intelligentsusuuringu, mis näitas, et koerte intelligentsus vastab viiekuuse lapse omale.

Kui lapse aju areneb, hakkab ta tähele panema ümbrust ja teisi inimesi ning neid jälgima ja jäljendama, edastab Daily Mail.

Seni on arvatud, et jälgimise kaudu õppimine on omane vaid inimestele ja inimahvidele.

Uuring näitas, et ka koerad nagu imikud suudavad tähele panna ja jälgida eesmärgilist tegevust.

Itaalia teadlased tegid nii laste kui koertega lihtsaid intelligentsuskatseid. Koerad said nendega sama hästi hakkama kui viiekuused lapsed.

Katses osales 50 koera ning nad pandi ükshaaval koos teadlasega ruumi. Koertele näidati inimest, kellel oli kaks objekti – gloobus ja kastekann.

Esmalt koerad jälgisid inimese tegevust gloobusega. Siis aga vahetati gloobuse ja kastekannu asukohad ära. Koer pidi siis vaatama gloobust uues kohas.

Katse teises pooles tegeles isik kastekannuga ning koera tähelepanu pidi suunduma siis sinna.  

Nagu lapsed, jälgisid ka koerad rohkem inimest, mitte objekti, millega ta tegeles.

Uurijate sõnul vaatasid koerad enamuse ajast inimest, kel oli tuttavas paigas uus objekt.  Koerad jälgisid vähem aega inimest, kellel oli tuttav objekt uues paigas.

«Tulemused näitasid, et mitteprimaadid suutsid jälgida ja õppida teise olendi eesmärgipärasest tegevusest,» edastasid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles