Kaansoo peab kokkutulekut

Silja Joon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaansoo rahvamaja.
Kaansoo rahvamaja. Foto: Urmas Luik

Kaansoo küla kokkutulek algab 31. juulil kell 14 ja külla on oodatud kõik, kes õppinud või töötanud Kaansoo koolis, elab või on kunagi elanud Kaansoos, et meenutada vanu aegu.

120 aastat tagasi hakkas Kaansoos edenema kultuuri- ja hariduselu. Rajati kaks kooli: veneusulistele ja luteriusulistele lastele. Koolide ülalpidaja oli Vastemõisa vald. Õpetaja Anton Hermanni muusikaharrastuse tõttu koondus ühiskondlik tegevus veneusuliste kooli juurde.

Eesti Vabariigi ajal 1920. aastal ühendati kaks kooli Kaansoo algkooliks, kuigi töötati endiselt kahes majas: 1. ja 2. klass vene algkooli majas, 3. ja 4. luteriusuliste koolis.

1922. aastaks kasvas kool kolmeklassilisest kuueklassiliseks. 1930. aastal ehitati Navesti jõe ääres asuv luteri koolimaja ümber ja sinna koondati kogu Kaansoo algkool. Siia toodi ka raamatukogu. Tolleaegsed koolijuhid Anton Hermann ja hiljem Tõnis Kivimaa juhtisid ühtlasi Kaansoo laulukoori ja puhkpilliorkestrit.

On tähelepanuväärne, et aastatel 1892-1895 õppis Kaansoo koolis tuntud helilooja Mart Saar Hüpassaarest.

Oma parimatel aegadel on Kaansoo kool olnud 8klassiline 120 õpilasega õppeastus, kuid aastal 1970 muudeti see uuesti 3klassiliseks algkooliks. 1972. aastal suleti kool hoopiski. Pärast 20aastast seisakut avas Vändra vald 1992 algkooli 4klassilisena, kuid sulges taas laste vähesuse tõttu aastal 2000.

Kell 14 algab mälestushetk kalmistul ja kell 16 jätkub kokkutulek kooli juures. Kaasa võtta piknikukorv ja hea tuju.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles