Maa vesi on vanem kui meie päikesesüsteem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa vesi on vanem kui meie päikesesüsteem
Maa vesi on vanem kui meie päikesesüsteem Foto: SCANPIX

Britin Exeteri ülikooli teadlaste sõnul on meie planeedi vesi märgatavalt vanem kui meie päikesesüsteem, kasvatades sellega tõenäosust, et universumis võib veel kuskil elu olla.

Osa Maal leiduvast veest pärineb tähtedevahelisest ruumist ning oli seal olemas enne kui meie süsteemi täht Päike 4,6 miljardit aastat tagasi tekkis, edastab Yahoo News.

Teadlased said vee algupära jälile uurides vee molekulides raske vesiniku ehk deuteeriumi isotoopi.

Tähtedevahelisest ruumist pärit jääs või vees on suur kogus aineid deuteeriumist vesinikuni põhjusel, et vesi on tekkinud madalatel temperatuuridel.

Teadlased ei tea samas, kui palju kadus veest deuteeriumit kui tekkis Päike või kui palju deuteeriumit sisaldavat vett oli meie päikesesüsteemis selle algusaegadel.

Teadlased lõid arvutisimulatsiooni, mille abil uuriti ainekoguseid erinevates objektides – meteoriitides, Maa ookeanides ja kosmilises jääs.

Uuring kinnitas, et osa Maa vett võib pärineda meie päikesesüsteemist väljapoolt ning eluks vajalik element vesi ei ole Maal unikaalne, vaid seda võib veel kuskil meie päikesesüsteemis leiduda.

«See on tähtis samm uurimaks, kas ka teistel planeetidel võib elu olla. Võimalik, et mõnel eksoplaneedil on sobivad tingimused ja veeallikad, mis võimaldavad elu, » lausus teadlane Tim Harries.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles