Internetikiusajatel on päriselu sadistidega palju ühiseid jooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetikiusajatel on päriselu sadistidega palju ühiseid jooni
Internetikiusajatel on päriselu sadistidega palju ühiseid jooni Foto: SCANPIX

Kanada Manitoba ülikooli ja USA Indiana ülikooli uuring näitas, et internetikiusajad on päriselus teisi kiusavate sadistidega sarnased.

Teadlased tegid kaks uuringut, milles uuriti 1215 isiku iseloomujooni ja internetikasutust, edastab Live Science.

Uuring näitas, et internetikiusajatel oli päriselu sadistide, psühhopaatide ja makiavellistidega palju sarnaseid jooni. Psühholoogid peavad makiavelliste kõige ohtlikemaks, kuna nad suudavad teistega manipuleerida väga edukalt.

Internetikiusajatel oli kõige enam sarnaseid jooni sadistidega.

Uurijate sõnul on tänapäeval üsna palju neid inimesi, kes elavad oma probleeme välja teisi kiusates. See  käitumine aga ei lahenda kiusajate probleeme.

«Nii internetikiusajad kui sadistid saavad naudingu teistele haiget tegemisest. Kiusajad tunnevad kannatuste tekitamisest lõbu ja saavad naudingu. Nende mängumaa on üsna lai – nii igapäevaelu kui internet,» laususid sotsiaalteadlased.

USA Indiana ülikooli psühholoog Michelle Drouin lisas, et internetikiusajate puhul ei ole tegeliku ja virtuaalse elu piir enam selge, vaid pigem hägune. Need isikud võivad kaotada ka reaalsustaju.

Drouin lisas, et valu on kiustajatele mõnuobjekt, kuid ka nagu narkootikum, mida vajatakse aina uuesti ja uuesti.

Teadlased tegid veel teise uuringu, milles uuriti kui palju on katsealustel sadistlikke jooni.

Katses osales 418 inimest, kelle keskmine vanus oli 29 eluaastat.

Sadismi mõõdeti kümnepunktisel skaalal Short Sadistic Impulse Scale alates minimaalsest haiget tegemisest kuni väga suure sadismini.

Lisaks uuriti, kas katsealused mängivad palju vägivalda sisaldavaid arvutimänge ning naudivad vägivaldseid ja veriseid filme.

Lisaks uuriti katsealuste internetikäitumist, kas nad kirjutavad internetti kommentaare ning kas nad kiusavad internetis kaaslasi.

Selles uuringus kasutati internetikiusamise skaalat. Mõõdeti katsealuste kiusamiskäitumist ja sellest naudingu saamist. Samuti küsiti, et kui kaua aega nad tavaliselt internetis on.

Uuring näitas seost internetis kommenteerimise sageduse ja internetikiusamisest saadava naudingu vahel.

Uurijatele oli samas üllatuseks, et vastupidiselt sadistidele ei tegelenud nartsissistid eriti internetis kiusamisega.

Drouini sõnul võimaldab internet anonüümsust ning selle tõttu ei pea kiusajad oma tegude eest vastutama.

«Internet on seega sadistide ja kiusajate mängumaa. Internet on osa tänapäeva ühiskonnast ja selle tõttu on kiusamine aina enam muutunud virtuaalseks. See aga ei tähenda, et kiusatavad haiget ei saa. Pigem võimaldab internet veelgi enam kiusamist,» lausus asjatundja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles