Võimatu võimalik missioon

, kinohuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tom Cruise ja Cameron Diaz filmis "Nagu öö ja päev".
Tom Cruise ja Cameron Diaz filmis "Nagu öö ja päev". Foto: promo

“Nagu öö ja päev”
Osades Tom Cruise, Cameron Diaz, Peter Sarsgaard.
Lavastanud James Mangold.
1 tund ja 50 minutit.
Hinnang: hea.
Vaata kinode kavasid siit.
 

Oli aeg, kui Tom Cruise võis pidada end maailma nabaks. Iga film, milles ta osales, tõi oma eelarve kinokassades mitmekordselt tagasi, naised läksid tema miljoninaeratust nähes sõna otseses mõttes pööraseks ja mehed pidid taluma pidevat võrdlust temaga, teades sealjuures ette, kes jääb kaotajaks.

Tom Cruise oli a ja o, tema sõna maksis ja tema tahtmine sündis. Ei pea vist mainima, et see aeg on nüüd möödas ja endine kuldne poiss peab pisikesegi edu nimel tööd rügama täpselt samamoodi nagu iga teine lihtsurelik.

Õnneks pole pilvedest maa peale laskumine tema näitlejaoskusi ja sarmi vähendanud, millest annab tunnistust tema viimane ponnistus kinoekraanidel – film “Nagu öö ja päev”.

Roy Miller (Tom Cruise) on salaagent, kes saadeti missioonile, mis pidigi lõppema läbikukkumisega. Pooljuhuslikult ristub tema tee särtsaka June Havensiga (Cameron Diaz), kellega koos asutakse keerulist vandenõu lahendama.

Järgneb kaos, milles on nalja ja naeru, plahvatusi ja plekimõlkimisi, kummivilinat ja kuulivihinat, tantsu ja tagaajamist. Põhimõtteliselt kõike, mida hing ühelt suure-eelarveliselt suvemöllult ihaldada oskab.

Loomulikult on linateosel puudusi, mille hulgast tõuseb esile eelkõige sile, natuke kulunud ja klišeedest kubisev süžee. On arusaadav, et märulifilm ei pea pakkuma elu alustalasid kõigutavat sisuarendust, kuid väheke loogikat ei tee ju paha. Pole üllatus, et see žanr kannatab liigse lihtsustamise all, “Nagu öö ja päev” on selle ilmekas näide.

Ometi ei saa väita, et tegu oleks halva filmiga. Pigem ikka heaga, sest üldjoontes on selles kõike piisavalt. Nii muljetavaldavaid plahvatusi, peadpööritavat märulit, mõnusalt muhedat huumorit kui peaosatäitjatevahelist keemiat, mis mängib linateose õnnestumise juures päris suurt rolli.

Tom Cruise ei ole ammu enam kinomaailma kuningas. Nii mõneski mõttes on see hea, sest see sunnib teda rohkem pingutama. “Nagu öö ja päev” ei pruugi olla just kõige teravam pliiats karbis, kuid igal juhul on see kõvasti parem enamikust sellest kraamist, mida meile meelelahutuse pähe serveeritakse. Tasub vaadata, isegi kui Cruise ei meeldi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles