Video: Marsi astronaudid tahetakse kuueks kuuks magama panna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA tahab Marsi astronaudid kuueks kuuks magama panna
NASA tahab Marsi astronaudid kuueks kuuks magama panna Foto: newsoxy.com

USA kosmoseagentuur NASA uurib võimalusi panemaks Punasele planeedile kuus kuud kestva lennu ajal astronaudid magama.

Atlantas tegutseva firma Space Works Enterprises esindaja John Bradford selgitas, et on olemas meditsiinitehnoloogia, mis põhimõtteliselt seda võimaldab, edastab Fox News.

NASA alustas astronautide sügavmagamise uuringut aasta tagasi.

«Olen veendunud, et Marsile lend oleks liiga kulukas ja kurnav kui astronaudid oleks ärkvel. Magamine on ainus viis kulude vähendamiseks ja nende tervise kaitsmiseks,» teatas uurija.

Marsi lennul tahetakse kasutada terapeutilist hüpotermiat, mida kasutatakse juba nüüd haiglates, kuid märgatavalt lühema aja jooksul kui kuus kuud.

Lisaks aitaks astronautide panemine niinimetatud torporisse aitaks vähendada ka vajalike vahendite kogumahtu 400 tonnilt 220 tonnini.

Terapeutilise hüpotermia ajal langeb astronautide kehatemperatuur. See kaitseb neid erinevate haiguste ja vigastuste eest. Kehategevus on selles seisundis minimaalne.

Space Works Enterprises plaani kohaselt lastakse magama pandud astronautide ninast sisse jahutavat ohutut gaasi, mis langetab kehatemperatuuri tavapäraselt 36,5 kraadilt kümme kraadi madalamaks. Lisaks manustatakse astronautidele ravimeid, mis aitavad pikaajalise uinumisega toime tulla ilma, et kehategevus täielikult lakkaks.

Bradfordi sõnul on vaja teha veel hulk pikaajalises unes viibimise uuringuid. Seni on terapeutilises hüpotermias oldud kõige kauem 14 päeva.

Magavaid astronaute toidetakse voolikute abil toitelahustega ning kehast väljutatakse uriin. Toit on selline, et väljaheidet ei teki.

Marsi lähedale jõudnud, käivitub süsteem, mis astronaudid sügavast unest järk järgult äratab.

«Astronautidel kulub täielikuks ärkamiseks umbes kaks tundi. Kulub veel paar päeva aklimatiseerumiseks. Tehakse ka kognitiivsed testid, mis näitavad vaimset ja hingelist seisundit,» jätkas uurija.

Bradfordi sõnul on tüüpiline Marsi missioon järgmine – kuus kuud sinna lendu, 1,5 aastat Punasel planeedil ning kuus kuud tagasilendu Maale.

NASA on seni Marssi uurinud mehitamata aluste abil. Praegu uurib Marssi kuulsaks saanud kulgur Curiosity.

NASA plaanib astronaudid Marsile saata 2035. Erafirma Space X aga loodab, et esimene Marsi missioon leiab aset aga juba 10 – 12 aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles