Kontserdimajas valmistub etteasteks imelaps

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsgeenius Tengku Ahmad Irfan on komponeerinud üle 20 originaalteose, neist esimese kuueaastasena.
Lapsgeenius Tengku Ahmad Irfan on komponeerinud üle 20 originaalteose, neist esimese kuueaastasena. Foto: Erakogu

Pühapäeval saabus Pärnusse isa ja muusikaõpetaja saatel erakordne imelaps Malaisiast, 12aastane Tengku Ahmad Irfan, keda ajakirjandus nimetab Malaisia nooreks Mozartiks.

Irfan esitab 4. augustil Pärnu kontserdimajas Wolfgang Amadeus Mozarti klaverikontserdi nr 27 KV 595 Neeme Järvi ja Arbo Valdma meistrikursuste ühiskontserdil. Imelapsest pianisti saadab üle-eestilise noorte sümfooniaorkestri  kammerkoosseis, dirigeerivad Neeme Järvi rahvusvahelisest dirigentide meistrikursusest osavõtjad.

Refereerides ajakirjandust, on tegu tõepoolest lapsgeeniusega. Enamik 12aastasi poisse veedab oma vaba aja arvutimängude, televiisori või jalgpalli seltsis. Pianist Tengku Ahmad Irfan (1998) pole nagu enamik temaealisi, vabal ajal komponeerib ta klaverisonaate. Ahmad Irfan on komponeerinud üle 20 originaalteose, neist esimese kuueaastasena.

Ühe oma kompositsioonidest, 28minutilise sonaadi kirjutas ta, kasutamata ainsatki muusikainstrumenti. Praegu komponeerib ta klaverikvintetti ja sümfooniat.

Ahmad Irfan on alati klassikalist muusikat armastanud. Isa avastas poisi huvi klassikalise muusika vastu ja viis ta klaveritundi, kui poiss oli seitsmeaastane.

Ande ilmnemisel kutsuti Irfanit esinema kontsertidele Kuala Lumpurisse Malaisias. Sellele järgnesid kutsed Hongkongi, Moskvasse, viimati Washingtoni ja New Yorki.

Läinud hooajal sai andekas pianist võimaluse töötada koos Malaisia filharmooniaorkestriga. Häbelik poiss, kelle lemmikheliloojad on Beethoven, Chopin ja Schubert, harjutab oma etteasteks neli tundi argipäeviti ja kaks tundi nädalavahetustel.

Tema isa teab, et Ahmad Ifranil läheb paar nädalat, et meelde jätta kogu kontsert. Isa peab poega kahe jalaga maa peal seisvaks. “Ta on küll andekas, aga ei uhkusta sellega,” räägib isa. Koolikaaslased ei tea ta esinemisest Malaisia filharmooniaorkestriga midagi.

2010. aasta novembris esitab Irfan Bangkokis (Tais) 2010/11. hooaja avakontserdil koos Tai filharmoonia orkestri ja dirigent Dariusz Mikulskiga (Poola) F. Chopini klaverikontserdi nr 1. Ta on kutsutud esinema ka Kuala Lumpurisse Malaisia filharmoonia kontserdimajas toimuva rahvusvahelise Chopini klaverikonkursi avatseremooniale. 2011. aastaks on teda kutsutud mitme Euroopa orkestri ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles