Hispaania plakati kahurvägi kontserdimajas

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse kuraator on Marko Kekislhev.
Näituse kuraator on Marko Kekislhev. Foto: Alar Raudoja

Kolmapäeva õhtul avati Pärnu kontserdimajas hispaania professori Raquel Petta kokkupandud suuremalt jaolt kultuuriplakatitest koosnev plakatinäitus, mis tutvustab hispaania mentaliteeti ja visualiseerib sealset kultuuri.

Haapsalust Pärnu rännanud ja sealt edasi Riiga sõitev plakatinäitus on erakordne seetõttu, et viimane välisplakatinäitus korraldati siinse näituse kuraatori Marko Kekishevi andmeil aastal 1984.

Näitusel on plakateid aastatest 1995-2010. Petta soovis anda võimalikult laia ülevaate Hispaania plakatikunsti eri stiilidest. “Oleks võinud võtta ka viieaastase perioodi, kuid siis oleks paljud tunnustatud ja tõsised tegijad, kelle tippteosed jäävad 90. aastate lõppu, esindamata jäänud,” põhjendas näituse kuraator Petta valikut.

Näitusel esindatud plakatitegijad on rahvusvahelistelt biennaalidelt ja triennaalidelt palju preemiaid noppinud. Hispaania plakati olukorda võrdleb Kekishev olukorraga Poolas. “Poola plakatikunst on ju samuti maailmas kõrgelt hinnatud, kuid kui te Varssavis ringi kõnnite, näete igasuguseid asju,” kirjeldab Kekishev kõrgema ja madalama tasemega tööde kõrvuti paiknemist mõlema riigi tänavapildis.

Näituse idee sündis Raquel Pettal seoses Hispaania 2010. aasta Euroopa Liidu eesistujamaaks valimisega. Et tutvustada hispaania kultuuri mujal Euroopas, eraldas Hispaania kultuuriministeerium raha ja Raqueli väljapakutud projekt sai toetuse. Hispaania saatkond Eestis tundis asja vastu huvi ja nii jõudis näitus Eestisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles