Pühasõdalane ostis Saksamaal Islamiriigi võitlejate jaoks šokolaadi ja raamatuid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aldi kauplus Saksamaal
Aldi kauplus Saksamaal Foto: SCANPIX

Saksamaal antakse järgmisel järgmisel nädalal kohtu alla «pühasõdalane», kes odavketi Aldi poodidest ostis käekelli, šokolaadi ja raamatuid, mida tahtis viia Süüriasse sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik võitlejatele.

24-aastane Ismail Issa arreteeriti Stuttgartis, edastab Daily Mail.

Lisaks eelpoolnimetatud kaupadele ostis mees ka medikamente ja pimedas nägemist võimaldavaid abivahendeid.

Liibanoni päritolu Issa oli käinud  Süürias võitlemas president Bashar al-Assadi režiimi vastu.

Hiljem liitus ta Islamiriigi võitlejatega, kes andsid talle enne ta Saksamaale tagasipöördumist nimekirja asjadest, mida nad soovivad ja mis neil vaja läheb.

Nimekirjas olid näiteks neli spordikella, mis Aldis maksvad 28 eurot, samuti kümme paari kamuflaažpükse, mida sai tellida USA armee kodulehe veebipoest. Iga püksipaar maksis 189. 90 eurot ning pimedas nägemist võimaldavad abivahendid, mille hind on 4000 eurot.

 Samuti olid nimekirjas maiustused, ravimid ja mitmed raamatud.

Saksamaa luure oli Issat jälginud alates tema Saksamaale tagasitulekust saades mehe tegevuse kohta anonüümse vihje.

Mees oli valmis juba Süüriasse tagasi sõitma, kui ta ootamatult politsei poolt kinni peeti.

Issa juurest leiti pühasõdalaste poolt palutud asjade nimekiri. Samuti ta võitluskaaslaste nimed ning nende rõivanumbrid ning kehamõõdud.

Koos Issaga arreteeriti ka 28-aastane afgaan Mohammed Sobhan, kes väidetavalt oli ta Islamiriigi sõdijate ridadesse värvanud.

Mõlemad mehed ja Issa vend Ezzedine peavad 5. novembril süüdistatuna terrorismis kohtu ette astuma.

Meestel esitatud süüdistus on 81-leheküljeline ning selles on pikalt juttu Issa radikaliseerumisest kui ka Islamiriigi struktuurist.

Issa kinnitusel on ta pärit viielapselisest perest ning teda kasvatas ta üksikvanemast ema.

17-aastaselt asus ta tööle ning abiellus oma raseda tüdruksõbraga. Paar kolis siis Saksamaalt Rootsi.  Ta läks hiljem naisest lahku ning 2010. aastal kolis Saksamaale tagasi ning asus tööle kiirtoiduketi restoranis.

Ta püüdis keskkooli lõpetada, kuid langes narkootikumide küüsi ning temast sai paremäärmuslane.

2012. aasta lõpul läks mees Süüriasse ning temast sai Islamiriigi pühasõdalane. Ta sai lahingus haavata ning tundes end Süürias kasutuna, läks ta Saksamaale asju hankima.

Politsei andmetel on Saksamaalt läinud Süüriasse sõdima 450 inimest, kellest 130 on tagasi tulnud. Oletatakse, et 25 neist on läbi käinud väga karmidest lahingutest.

 Issat on pärast arreteerimist hoitud vanglas. Kui ta terrorismis süüdi mõistetakse, võib teda ees oodata kümne aasta pikkune vanglakaristus, mis on Saksamaa seaduse järgi terrorismi eest maksimumkaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles