Euroopas on 30 aastaga kadunud 421 miljonit lindu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varblased porilombis
Varblased porilombis Foto: SCANPIX

Täna avaldatud uuringu kohaselt on Euroopas viimase 30 aastaga kadunud umbes 421 miljonit lindu ning keskkonnamuutuste tõttu on mitmed levinud liigid ohus.

Briti kuningliku linnukaitseühingu esindaja Richard Gregory sõnas, et kogu Euroopas on linde märgatavalt vähemaks jäänud ning see on ohumärk, edastab Yahoo News.

«Lindude arvukuse vähendamist saab ennetada ohtu sattunud liikide kaitsmise ja seaduste abil. Samuti tuleb kaitsta looduskeskkonda, milles linnud elavad,» teatas Gregory.

Uuring näitas, et umbes 90 protsenti lindude arvukuse kahanemisest on aset leidnud kõige enam levinud linnuliikide seas. Nendeks liikideks on näiteks põldpüü, lõokene, varblane ja kuldnokk.

Samas aga täheldati, et mõne haruldase linnuliigi esindajate arvukus on aga kasvanud ning seda eelkõige kaitse all olemise tõttu.

Briti Exeteri ülikooli ornitoloogi Richard Ingeri sõnul teeb enimlevinud linnuliikide arvukuse vähenemine murelikuks, kuna see mõjutab kogu ökosüsteemi.

Teadlaste uuring põhineb 144 Euroopas levinud linnuliigil, mille kohta saadi teave 25 riigist.

Uurijate arvates saab linde kaitsta näiteks sellega, kui luua linnades neile sobivaid rohealasid.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles