Kas sõjavägi teeb naised liiga mehelikuks?

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas sõjavägi teeb naised liiga mehelikuks?
Kas sõjavägi teeb naised liiga mehelikuks? Foto: militar.net

Täna Rahvusraamatukogus toimuval isadepäeva konverentsil «Miks isa pole tähtis mees?» rääkis Kaitseliidu ülem Meelis Kiili, et sõjavägi ei tee mehest meest, vaid mehistab. Ning see ei ole vajalik mitte ainult meestele, vaid ka naistele ning kogu ühiskonnale.

Foto: vabameedia.ee

«See, kas meist saab mees või naine, on jumala otsustada. Kuid järgnev on juba meie enda teha,» märkis Kaitseliidu ülem, brigaadikindral Meelis Kiili. «Kaitseliidu esimene väärtus on perekonna turvalisus. Alles teisel kohal on riigi turvalisus. Riik püsib perekonnal. Perekonna mõiste on Eestis küll laienenud, kuid ühiskonna jätkusuutlikuse tagab siiski traditsiooniline perekond: isa, ema, lapsed.»

«Meie ühiskonna murepunkt on see, et meil on palju lahutusi, palju naisi, kes kasvatavad oma lapsi üksi,» rääkis Meelis Kiili. «Samas on meil ka väga palju naisõpetajaid, vähe meesõpetajaid ja sama on ka lasteaias. Seega laste väärtusi ja keskkonda kujundavad paljuski ainult naised. Sageli esimene kord, kus laps suurema meeste kollektiiviga kokku saab, ongi ajateenistus, mis on paljudele šokk. Nad ei ole harjunud meeste maailmaga või olema nii suures kollektiivis. Sõjavägi ei tee seega mehest meest, vaid see mehistab ja õpetab sealjuures teistega arvestama.»

Foto: naiskodukaitse.ee

«Sõjavägi ei ole vajalik mitte ainult meestele, vaid ka naistele ning mitte ainult sõjaväelastele, vaid kogu ühiskonnale. Ma olen õnnelik selle üle, et ajateenistusse saavad tulla ka naised. Nad on tasakaalustavaks jõuks. Põhiseadus ütleb, et Eesti kodanik on kohustatud oma riiki kaitsma, kuid Kaitseliidus oleme seda laiendanud: igal inimesel on õigus oma riiki kaitsta,» rääkis Kiili.

Lapse jaoks olulistest eeskujudest rääkides tõi Meelis Kiili välja sellised mõisted nagu austus, ligimesearmastus, tahtejõud ja lojaalsus oma riigile ja rahvale. «Lojaalsus on seejuures mõlemasuunaline. Eelkõige peavad ülemad olema lojaalsed oma alluvate suhtes, siis tuleb ka alluvate lojaalsus. Näiteks kui on näha, et ülemad ei ole huvitatud rahva püsimajäämisest, siis ei saa rahvalt lojaalsust nõuda.»

Konverentsil «Miks isa pole tähtis mees?» saavad sõna president Arnold Rüütel, Kaitseliidu ülem Meelis Kiili, SA Väärtustades Elu juhatuse esimees Kaia Kapsta–Forrester, Püha Johannese Kooli direktor Liivika Simmul, riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna, suhtekorraldaja ja isa Janek Mäggi, näitleja ja laulja Marko Matvere.

Diskussioonis teemal «Kes tahab olla isa?» osalevad justiitsminister Andres Anvelt, ärimees ja üksikisa Karli Lambot, poliitik ja ajakirjanik Martin Helme, poliitik ja teleajakirjanik Tanel Talve.

Mida arvad asjast sina? Kas sõjavägi teeb naised liiga mehelikuks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles