Saudi Araabia testib ramadaani ajal maailma suurimat kella

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mekas asuva pilvelõhkuja Abraj Al-Bait Towersi kellatorn
Mekas asuva pilvelõhkuja Abraj Al-Bait Towersi kellatorn Foto: SCANPIX

Saudi Araabia testib ramadaani ajal moslemite pühasse linna Mekasse rajatud kellatorni kella.

Nelja kellaga kellatorn asub Abraj Al-Bait Towersi tipuosas ja seda näeb 25 kilomeetri kaugusele, kirjutab Huffington Post.

Valmides on Abraj Al-Bait Towersi kõrgus 601 meetrit, olles sellega maailma kõrgeim hotell ja Saudi Araabia kõrgeim ehitis.

Meka kellatorni kellade ringikujulise numbrilaua läbimõõt on 43 meetrit, olles sellega suurem kui senise rekordiomaniku, Türgis Istanbulis Cevahir Malli ostukeskuse kella numbrilaud, mis on 36 meetrit.

Kellatorn asub Meka kuulsa Suure mošee lähedal. Kolme kuu pikkune kella katsetamisaeg algab ramadaani esimesel nädalal ehk nüüd.

Kellatorni neljast kellast on täielikult valmis vaid üks. See on kaetud 98 miljonist tükist koosneva klaasmosaiigiga. Kellatorni tipus on kuldne poolkuu.

Kõik kellad saavad araabiakeelse lause «Allah on ülim». Kellatorn saab tulevikus ka vaateplatvormi.

Pilvelõhkuja kellatorni osa valmis Saksa ja Šveitsi inseneride käe all. Saudi Araabia religiooniministeeriumi kinnitusel läks see maksma 800 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles