Video: Alaskal leiti jääajal elanud laste jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogid kaevamas Alaskal välja jääaja laste luustikke
Arheoloogid kaevamas Alaskal välja jääaja laste luustikke Foto: SCANPIX

Teadlased avastasid Alaska keskosast kahe jääajal elanud lapse jäänused, mis on Põhja-Ameerika jääajastu leidude seas noorimad inimskeletid. 

Need lapsed surid umbes 11 500 aastat tagasi, edastab foxnews.com.

Arheoloogid on Alaskal Fairbanksi lähedal Upward Suni jõe äärset paika uurinud ligi kümme aastat.

2010. aastal leiti samast kohast umbes kolmeaastase lapse pooleldi tuhastatud jäänused.

Nüüdsed kahe lapse jäänused leiti esimese leiu lähedalt, kuid erinevast pinnasekihist. Skeletid on üsna hästi säilinud. Üks lastest on vastsündinu, kes sündis surnuna. Teine imik suri pärast sündi.

Arheoloogide arvates surid kõik kolm last samal aastal suvisel ajal.

Lastele pandi hauapanustena kaasa nooleotsi ja nooli. Paigast leiti ka lõheluid.

«Pinnasekihi uuringud paljastasid, et Upward Suni piirkonnas elas üsna arenenud majandustegevusega hõim,» sõnas Alaska ülikooli teadlane Ben Potter.

Luudeuuringud näitasid, et tegemist on põlisameeriklaste hulka kuulunud lastega. Edaspidised DNA analüüsid peaksid andma vastuse, mis soost lapsed olid ning kas nad olid omavahel suguluses.

Arheoloogid teevad väljakaevamisprojektis koostööd kohaliku Tanana indiaanihõimuga ning inimjäänused antakse pärast uuringut neile üle.

Tanana üks hõimujuhte Jerry Isaac sõnas, et iidsete haudade kaevamine on vastuolus nende arusaamadega, kuid samas võimaldavad uut informatsiooni kaua aega tagasi elanud esivanemate ja nende elustiili kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles