Internetis on enam naiste kui meeste vastu suunatud viha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetis on enam naiste kui meeste vastu suunatud viha
Internetis on enam naiste kui meeste vastu suunatud viha Foto: SCANPIX

Soome Jyväskylä ülikoolis tehtud uuring näitas, et internetifoorumitest ja blogidest osad on meeste ja osad naiste kesksed.

See jaotumine tuleb eriti hästi esile blogides, edastab YLE.

Sotsiaaluurijaid teeb murelikuks fakt, et internetis on viha suunatud eelkõige naiste, mitte niivõrd meeste vastu. Suur osa kirjutisi on aga võõrviha teemalised.

Sotsiaalteadlase Tuija Saresma uuring näitas, et netikirjutised on jagunenud kaheks.

Naiste blogides on põhirõhk naiste koduteemadel nagu laste kasvatamisel ja söögitegemisel. Meestest seal juttu ei ole. 

Meesteblogides seevastu ilmneb kriitika naiste aadressil, et naised on oma tavapärasest naiserollist eemaldunud ning keskenduvad liigselt karjäärile.

«21. sajandil rõhutatakse pidevalt, et mehed ja naised on võrdsed. Neid blogisid lugedes aga tekib tunne nagu oleks 1950. aastates, kus meeste ja naiste rollid olid väga täpselt piiritletud,» selgita teadlane.

Antifeministlikes blogides on lisaks naiste emantsipatsiooni kritiseerimisele ka võõrviha kirjutisi. Saresma arvates võib neil ühiskonnale mõju olla.

Immigratsioonikriitilise Hommafoorumi esindaja Seppo Saarela sõnul käsitletakse meesteteemade  foorumites ka naiste kui teise sugupoole teemat.

Ta lisas, et sõnavõtud võivad seal muutuda kuumaks, kuid tegemist ei ole siiski otseselt kellegi vastu suunatud ja vägivaldsete asjadega.

«Inimesed väljendavad end erinevatel viisidel ning see, mis ühe jaoks on kriitika, ei pruugi seda olla teise jaoks,» selgitas Saarela.

Tampere ülikooli internetiuurija Reija Paananei arvates on lisaks kirjutistele hakanud suurt rolli mängima fotod.

«Inimesed panevad endast aina enam fotosid internetti. Sellel võib olla positiivne pool, kuid tuleb olla valmis ka tagasilöökideks. Mõned leiavad, et pilte saab kasutada näiteks kättemaksuks,» selgitas uurija.

Paananeni sõnul on pilditulvaga seotud porno, mida leidub internetis väga palju.

Uurijate arvates ei ole naiste foorumites ja blogides eriti meestevastasust. Mehed on kas niiöelda kõrvalosatäitjad või neist ei tehta üldse juttu.

Meeste foorumites on kesksel kohal mõni harrastus, naised kajastavad oma foorumites igapäevaelu.

Solvanguid on enim neil lehekülgedel, kus saab anonüümseks jääda.

Asjatundjad lisasid, et mõned inimesed käivad meelega teatud lehekülgedel ja edastavad neil oma nägemusi, mis ei lähe leheküljel olevatega kokku. Samuti pannakse mittesobivaid linke või alastipilte.

Uurimine näitas, et naiste lehekülgedel läheb vahel naistevaheliseks sõnasõjaks ning siis lendavad üsna räiged solvangud. Meeste omavahelist viha väljavalamist tuleb vähem ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles