PÖFFile saabub legendaarne Poola näitleja ja lavastaja Jerzy Stuhr

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jerzy Stuhr
Jerzy Stuhr Foto: PÖFF

Täna saabub 18. Pimedate Ööde Filmifestivali raames Eestisse legendaarne Poola näitleja ja režissöör Jerzy Stuhr. PÖFFi rahvusvahelises võistlusprogrammis näeb rahvusvahelise esilinastusena 67- aastase Stuhri uusimat filmi 

«Kodanik».

Jerzy Stuhr on mänginud mitmete Poola tuntumate režissööride nagu Krzysztof Kieslowski, Andrzej Wajda ja Krzysztof Zanussi suurfilmides. 18. PÖFFil näeb Stuhri koguni kolmes filmis: režissööri ja näitlejana filmides «Kodanik» ja «Suur loom» ning näitlejana Krzysztof Kieslowski filmis «Rahu».

Oma esimese filmilavastuseni jõudis Stuhr 1994. aastal. Nüüdseks on ta lavastanud kokku kuus täispikka filmi ja mänginud enam kui 50 mängufilmis. Viimati väisas Stuhr PÖFFi kümme aastat tagasi, kui talle oli pühendatud ka retrospektiiv. «Varajastel 70ndatel näitlejana filmikarjääri alustanud Jerzy Stuhr on kindlasti käesoleva festivali üks legendaarsemaid filmimehi, kelle saabumist PÖFFile on oodanud kõik tema teatri- ja filmitöö austajaid. Stuhr on tänavuse võistlusprogrammi režissööridest küll vanim, kuid tema pulbitsev energia teeb silmad ette nii mõnelegi kaks korda nooremale lavastajale ja näitlejale,» rääkis PÖFFi direktor Tiina Lokk.

«Filmifestivali püsimajäämiseks on võrdselt oluline nii tugev programm kui ka inimesed, kes aitavad filmikultuuri luua ja mõista. PÖFF võimaldab minna kaugemale pelgalt filmi vaatamisest – kohtumised filmitegijatega annavad linateose sisule ja selle mõistmisele uue mõõtme,» lisas Lokk. Nii on võimalus PÖFFi publikul kohtuda mitmel seansil ka Jerzy Stuhriga.

PÖFFi raames linastuvad Jerzy Stuhri filmid:

16. november kell 18.00 (Coca-Cola Plaza 9, Tallinn) – «Suur loom» / «Big Animal» (osaleb režissöör Jerzy Stuhr)

17. november kell 19.30 (Coca-Cola Plaza 2, Tallinn) – «Kodanik» / «Citizen» (osaleb režissöör Jerzy Stuhr)

18. november kell 21.00 (Coca-Cola Plaza 10, Tallinn) – «Kodanik» / «Citizen» (osaleb režissöör Jerzy Stuhr)

18. november kell 17.00 (Ekraan 2, Tartu) – «Suur loom» / «Big Animal» (osaleb režissöör Jerzy Stuhr)

20. november kell 17.00 (Cinamon, Tartu) – «Kodanik» / «Citizen»

21. november kell 17.00 (Ekraan 2, Tartu) – «Rahu» / «The Peace»

24. november kell 16.30 (Coca-Cola Plaza 4) – «Rahu» / «The Peace»

Tänavuse PÖFFi fookuses on Poola film ja kinokunst. Poola fookusega soovib PÖFF teha kummarduse omanäolise filmikultuuriga riigile Euroopas. Poola filmi tugevust sümboliseerib selle ajalooline järjepidevus, pikkade traditsioonidega tugev filmiharidus ning põlvkondade vaheline dialoog. Ühtekokku linastub festivalil 16 Poola filmi.

Rahvusvaheline Produtsentide Liitude Föderatsioon FIAPF kinnitas Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali alates 2014. aastast temaatiliselt ja geograafiliselt piiramata võistlusprogrammi koostamise õigusega festivalide hulka. Kokku on sellise õigusega festivale maailmas 15. Euroopa Liidu põhja- ja idaosa mõjukaim filmifestival toimub 14.-30. november.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles