Megahiti «Näljamängud» tegijad ja Hollywoodi tippagendid tulevad Tallinna

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näljamängud: Pilapasknäär – Osa 1
Näljamängud: Pilapasknäär – Osa 1 Foto: Kultuurikava.ee

Pimedate Ööde Filmifestivali raames 24.-28. novembrini toimuv filmiturg Industry@Tallinn ja Baltic Event koondavad Tallinna rahvusvahelise filmitööstuse mõjukad nimed. Teiste seas külastavad Tallinna kinohittide «Näljamängud» («Hunger Games») ja «John Wick» ning kultusseriaali «Mad Men» produtsendid stuudiost Lionsgate ja Hollywoodi mõjuvõimsa talendiagentuuri ICM Partners agendid.

«Eesti filmi- ja loomemajanduse jaoks on avanemas murrangulised võimalused ning selle valguses on ka kasvanud hüppeliselt rahvusvaheline huvi Eesti võttepaikade ning loovprofessionaalide vastu, seda eelkõige Ameerika ja Aasia sõltumatute tootjate hulgas. Tallinnasse saabuvad Hollywoodi tippagendid ja produtsendid kohtuvad siin kohalike filminäitlejate ja filmitegijatega ning tutvuvad võttepaikade, eriefektide tootjate ja filmiheliloojatega,» räägib PÖFFi filmitööstuse programmijuht Sten-Kristian Saluveer.

Hollywoodi suurimaid talendiagentuure ICM otsib Eestist ja regioonist telesarjade tarbeks nii talente ja filmitegijaid, kuid ka huvitavaid lugusid ja kirjandust, samuti originaalse helikeelega autoreid maailmatasemel filmidesse ja telesarjadesse. «Kui Tallinna saabuvad juba selliste näitlejate nagu Samuel L. Jackson agendid, võib õigustatult küsida,  millal murravad eestlased end välja Hollywoodi või mõnda Aasia suurfilmi,» viskab Saluveer õhku küsimuse.

24. novembril sõidavad filmistuudiote esindajad ja tipp-produtsendid Ida-Virumaale, et tutvuda Viru filmifondi kutsel võimalike uute võttepaikadega. Kohal on näiteks ülimenukate seriaalidega «Orange Is the New Black», «Mad Men» ja «Näljamängud» seotud filmistuudio Lionsgate ja Aasia ühe suurima filmitootja Showbox Mediaplex esindajad.

«Kui Eestit pole siiani veel mõne maailmakuulsa teleseriaali või filmi võttekohana avastatud, siis on nüüd põhjust uskuda, et  mõni kassahitt siin peagi maandub. Küsimus on ainult selles, kui kiiresti õnnestub riigiga koostöös välja arendada finantsmeetodid ja kaasaegse tipptehnoloogiaga võttepaviljon, mis loovad võimalused Eestil rahvusvahelises konkurentsis püsimiseks», lisab Saluveer.

25. novembril toimub ERRi stuudios festivali väisavatele rahvusvahelistele filmiprofessionaalidele ning produtsentidele suunatud Eesti noorema põlvkonna filmiheliloojate esitluskontsert, kus kõlab live-esituses teiste teoste kõrval ka muusika filmidest «Risttuules», «Kullaketrajad», «Elavad pildid» ja «Suur maalritöö».  Ürituse eesmärk on tutvustada välismaistele produtsentidele ja filmiprofessionaalidele Eesti heliloojaid, kellel on huvi luua muusikat filmidele, reklaamidele ja teleseriaalidele ning presenteerida Eesti muusikuid erinevates koosseisudes.

Black Nights Industry Talks seminariprogrammis arutavad Ameerika hittseriaalide ja Hollywoodi stuudiote esindajad selle üle, kas täispikkade seriaalidega televisioon on tänaseks filmidele kannale astunud või hoopis eest kihutanud. Räägitakse ka sellest, kuidas USA ja Euroopa televisioonitööstus toimib ning millised on trendid Hollywoodi turul. Uue algatusena annab Industry@Tallinn hoo sisse ka ainulaadsele talendiprogrammile European Genre Forum, mis tutvustab noori andekaid Euroopa žanrifilmide tegijaid, kes võiksid oma projektides kasutada Eesti võttepaiku ja efektimeistrite tööd.

2011. aastal hoo sisse saanud Industry@Tallinn eesmärk on tutvustada Eestit ja kogu Kirde-Euroopa regiooni Tallinna saabuvale ligi 500 väliskülalisele. Nendeks on režissöörid, produtsendid, rahastajad kuid ka filmipoliitika ja –rahastuse eestvedajad Euroopast, Aasiast ning Ameerikast.

Kogu tänavune Industry@Tallinn programm on leitav siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles