Asjatundjad: jõuluroad ohustavad koeri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvanakostüümis koer
Jõuluvanakostüümis koer Foto: SCANPIX

Suurbritannias tehtud uuring näitas, et jõulud ja aastalõpp seavad lemmikloomade, näiteks koerte elu ohtu.

Uuringu kohaselt annab 61 protsenti koeraomanikest oma lemmikutele sama rooga, mis on pühadelaual, edastab Daily Mail.

Ekspertide hinnangul kannatab selle tõttu umbes 5,5 miljonit briti koera.

56 protsenti koeraomanikest annab koertele ohtlikke roogi hoolimata, et nad teavad sellise toidu kahjustavatest omadustest.

Umbes 15 protsenti koeraomanikke viib pühadejärgselt oma lemmiku arsti juurde, kuna loomal on inimtoidu söömisest tekkinud terviseprobleemid.

71 protsenti koeraomanikke söödab oma lemmikule jõulukalkunit ja kastet, 28 protsenti aga annab pudingit. Need toidud tekitavad koertele nii oksendamist kui kõhulahtisust.

49 protsendi küsitletute sõnul annavad nad lemmikutele pühadelauatoitu, sest loom on osa perekonnast.

Iga kümnes koer saab jõulukooke, milles on rosinaid või muid kuivatatud puuvilju. Need tekitavad loomadele neeruprobleeme.

Loomaarstide sõnul ei ole koeraomanikud hoiatust kuulda võtnud ning ikka annavad lemmikutele jõulude ajal roogi, mis on nende tervisele kahjulikud.

«Loomadele inimroa andmine võib lisaks mao- ja sooleprobleemidele tekitada ka hüperaktiivsust, käitumisprobleeme ja ülekaalulisust. Jõulude ajal tuleks hoolida ka lemmikutest ning mitte anda neile toitu, mis paneb nad kannatama,» sõnasid loomaarstid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles