Video: kassid on puhtad joojad, koerad räpakad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer joomas
Koer joomas Foto: SCANPIX

Teadlased uurisid kasside ja koerte veejoomise viise ning leidsid, et kassid joovad vett seda laiali tilgutamata, koerte joomisel aga vesi pritsib.

Uurijate sõnul ei saa kassid ega koerad juua nii nagu inimene, võttes sõõmu vett, sest nende suu ehitus on teistsugune, edastab Yahoo News.

Kasside joomise kohta tehti juba 2010. aastal Princetoni ülikooli ja Massachusettsi tehnoloogiainstituudi ühine uuring, mis näitas, et kassid limpsivad vett.

Kassid puudutavad keelega veepinda, kuid ei pane keelt sügavamale vette. Selle tagajärjel tekivad veejoad, mida nad suhu tõmbavad.

Uuring näitas, et kass tõmbab sekundi jooksul suhu neli veejuga.

Virginia tehnikaülikooli teadlased arvasid enne koertega tehtud uuringut, et koerad joovad vett samamoodi nagu kassid.  

Biomehaanikainsener Sunny Jung oli olnud ka kasside katse juures ning nüüd tegi sama katse koertega.

Kaamerate abil paljastus, et kui kassid «silitasid» keelega veepinda ja said nii veekoguse kätte, siis koerad surusid keele vette, pritsides sellega osa vett laiali. Koerte keel tekitas «kulbi», mille abil nad vett suhu tõstsid.

Kui kassid tekitavad vett juues jõu, mis on gravitatsioonist kaks korda tugevam, siis koerte tekitatav jõud on gravitatsioonist kaheksa korda tugevam.

«Kassid puudutavad vett keeleotsaga, koerad aga peaagu kogu keelega. Koerte kättesaadav veekogus on samas pöördvõrdeline nende keha suurusega. Selle tõttu muudavad suured koerad nagu näiteks bernhardiinid põranda «järveks»,» selgitas Jung.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles