Uus teooria: homoseksuaalsus tekkis, kuna see aitas luua sotsiaalselt kasulikke suhteid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geipaar
Geipaar Foto: SCANPIX

Teadlasi on pikka aega huvitanud, miks on neid, kes eelistavad partnerina endaga samast soost inimesi, minnes vastuollu elu suunava järglaste saamise vajadusega.

Teooriaid homoseksuaalsuse kohta on seinast seina, alates sellest, et homoseksuaalid hoiavad inimpopulatsiooni tasakaalus, kuni selleni, et homodel on  aktiivsed samad geenid, mis tagavad naiste viljakuse, kirjutab Huffington Post.

Ühendkuningriigi Portsmouthi ülikooli teadlased aga pakkusid välja oma teooria, mille kohaselt homoseksuaalsus tekkis inimeste ja primaatide seas, kuna see aitas luua sotsiaalselt kasulikke suhteid.

«Oleme harjunud, et seksuaalkäitumine tähendab automaatselt paljunemist. Seksuaalsus on tavaliselt intiimne ja naudingut pakkuv, kuid samasooliste puhul on see pigem sotsiaalsete suhete tekitaja, hoidja ja tasakaalustaja. Tänapäeval ei tähenda paarisuhe automaatselt järglaste saamist, suhtes võib olla ka lihtsalt selle tõttu, et on leitud õige inimene, kellega elu jagada,» selgitas evolutsioonipsühholoog Diana Fleischman.

Ta tegi katse, milles lasi 92 naisel öelda, kas  nad nõustuvad või ei nõustu homoseksuaalsuse kohta esitatud väidetega.

Nende hulka kuulusid näiteks «endaga samast soost isiku suudlemine erutab mind» või «minuga samast soost isiku seksuaalse alatooniga tähelepanu on vastik».

Pärast küsimustele vastamist uurisid teadlased naiste sülje abil hormoon progesterooni taset. Progesterooni seostatakse sotsiaalsete ja lähedaste inimsuhete loomisega.

Uuring näitas, et naistel, kellel oli progesterooni tase kõrgem, suhtusid homoseksuaalsusesse positiivsemalt.

Teadlaste sõnul mängib progesteroon seega homosuhete tekkel tähtsat rolli.

«Progesterooni tasemest sõltub nii homo-kui heteroseksuaalsus. See hormoon aitab igasugustele inimsuhete tekkele ja külgetõmbele kaasa,» selgitas uurija.

Teises katses osales 59 meest, kes pidid täitma sõprus- ja seksuaalteemalise testi, milles olid sõnade esimesed ja viimased tähed, kuid vahel olid tühikud, mis tuli täita.

Uuring näitas, et need mehed, kes said kõige kiiremini täidetud sõprusega seotud sõnad, olid homoseksuaalsuse suhtes positiivselt meelestatud ja tunnistasid, et oleks nõus katsetama homosuhet.

«Meestel on sõprussuhted tähtsad ning nad on valmis nii hetero- kui homosuhteks, vastavalt oma isiklikule seksuaalsele suundumusele ja katsetamishuvile,» lausus Fleischman.

Ta lisas, et külgetõmme, seksuaalsus ja sugutung on inimkonna üheks edasiviivaks jõuks. Seksuaalseid tundeid saab tunda nii vastassoost kui samast soost inimeste vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles