Käsitöö: kuidas säilitada pille

, Maarja-Magdaleena gild
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heini Soobik avab laupäeval näituse.
Heini Soobik avab laupäeval näituse. Foto: Kati Vaas

Maarja-Magdaleena gildimajja sisse astujale paistev väikene trepp viib keldrikorrusele, kus ühe ukse tagant avaneb põnev maailm kõiksuguste pillide segasummasuvilasse.

Nende eesotsas on Heini Soobik, kelle üheks kutsumuseks teiste seas on hoolt kanda, et muusikariistad püsiksid hea tervise juures, sealsamas neid remontides ja leiutades. Heinil on jagamiseks nippe pillide hoidmiseks.

Pillid on loodud mängimiseks, mitte iluasjana kapiveerel tolmu kogumiseks. Kui tunned, et pillimees sinus pole eriti usin või muul ajendil on ta seisma jäänud, siis anna või kingi ta kätesse, kellel jätkub rohkem mahti temaga tegelda. See teeb pilli õnnelikuks!

Alahinnata ei tohiks pealtnäha kulunud instrumenti, mille eluiga võib lugeda kas või aastakümnetes. N-ö veneaegsed pillid on küllaltki vastupidavad, pungil mängitud viisidest ja tekitavad mõnusa nostalgiatunde.

Heini kätesse on sattunud kõige enam keelpille, mille hooldamisel ja remontimisel ei saa mööda vaadata järgmisest:

- hea oleks pillilt aeg-ajalt tolmu pühkida, võid kasutada veega niisutatud lappi. Jäta kemikaalid asjatundja kasutada;

- pillid ei armasta suurt niiskust;

- väldi põrutusi;

- regulaarne pillikeelte vahetamine, kulunud keeled kahjustavad ja lõhuvad krihve;

- keele katkemisel asenda see uuega, mitte ära ürita vanast keelest asja saada;

- kui tunned, et pill vajab ilmselt remonti, kuid endal teadmisi ja oskusi napib, pöördu asjatundja poole. Oskamatu kõpitsemine võib pillile pigem kahju kui kasu tuua ning lõppkokkuvõttes pilliomaniku kukrukest kordi rohkem kergendada kui spetsialisti sekkumine.

- loomulikult on igale pillisõbrale teada, et enne pilli kasutamist see ikka häälestatakse ja seatakse mänguvalmis. Toores jõud ja n-ö külm pill ei too endaga head kaasa.

Kui pill on silmanähtavalt ja -kuuldavalt valmis vanadusepõlve veetma, saab seda põnevalt ära kasutada sisustuselemendina või mõne muu nutika idee tarvis. Näiteks raamista oma väärikalt teeninud instrument ja pane seinale. Kui soov on, aga ideid napib või ideid jätkub, aga osavust jääb puudu, aitab Heini meeleldi nii nõu kui jõuga. Nagu iga pill on ka iga lahendus unikaalne.

Saabuval laupäeval, 21. augustil kell 14 avab Heini oma isikudisainil põhineva müüginäituse “Oo, mõista muusikat, mu puine hing ...” Maarja-Magdaleena gildi ärklisaalis. Müüginäitust saab tasuta külastada kuni 4. septembrini.

Usinat pillitamist!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles