Austraalia peaminister: lastel ei tohiks olla sooneutraalseid mänguasju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed ja mänguasjad
Lapsed ja mänguasjad Foto: SCANPIX

Austraalia peaminister Tony Abbot on seisukohal, et lastel ei tohiks olla sooneutraalseid mänguasju ning poisid peaks mängima poistele mõeldud mänguasjadega ja tüdrukud tüdrukutele mõeldud mänguasjadega.

Austraalias käivitati enne jõule kampaania «No Gender December», mida toetab ka roheliste partei esindaja Larissa Waters, edastab The Telegraph.

Kampaania eesmärgiks on lõhkuda stereotüüpe, et tüdrukud peaksid mängima vaid nukkudega ja poisid autodega.

Konservatiivist peaminister Abbott, kellel on kolm täiskasvanud tütart, arvab et vanemad peaksid hoolitsema selle eest, et tüdrukud kasvaksid ikka naisteks ja poisid meesteks.

«Ma ei usu poliitilisse korrektsusesse, et poisid ja tüdrukud tuleb võrdsustada. Las poisid olla poisid ja tüdrukud las olla tüdrukud. Vanematel lasub vastutus, et nad annaksid laste õigel kasvatamisel oma parima,» teatas peaminister.

Sooneutraalsete mänguasjade eelistamise kampaanias rõhutatakse, et enam ei tasu jõulukinke teha lähtudes iganenud soolistest stereotüüpidest.

Watersi sõnul saab meeste ja naiste vahelise ebavõrdsuse rõhutamine alguse juba lapsepõlves, kuna tüdrukute asjad on enamjaolt roosad, poistel aga sinised.

«Väikelapseeast alates tehakse poistel ja tüdrukutel vahet, sest on poistele suunatud mänguasjad ja tüdrukutele suunatud mänguasjad. Nüüdisajal ei ole sel enam tähtsust. Soolise ebavõrdsuse ja erinevuse rõhutamine võib hiljem kaasa tuua näiteks perevägivalda ning naiste ja meeste ebavõrdset töö eest tasustamist,» selgitas Waters.

Peaminister Tony Abbottit toetav konservatiivist senaatori Cory Bernardi sõnul loodab ta, et jõuluvana toob Watersi jõuludeks mõistuse juurde tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles