HBO valmistub saientoloogide rünnakuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tom Cruise
Tom Cruise Foto: SCANPIX

Kvaliteetsete telesaadete ja sarjade poolest tuntud USA telekanal HBO teeb dokumentaalfilmi saientoloogiast ja saientoloogidest ning valmistub selle tõttu saientoloogide rünnakuks.

HBO dokumetaalsaadete ja –filmide osakonna juhi Sheila Nevisi sõnul on selle tõttu palgatud 160 juriidilist nõustajat ja advokaati, edastab Hollywood Reporter.

Uus dokumentaalfilm põhineb ajakirjanik Lawrence Wrighti raamatul «Going Clear: Scientology, Hollywood& the Prison of Belief», milles on juttu saientoloogide saladustest ja nende võrgustikust Hollywoodis.

2011. aastal avaldatud raamat langes saientoloogide kriitika alla ning tõi kaasa nende vasturünnaku.

Saientoloogide rünnak ehmatas selle raamatu väljaandmise taga olnud Briti kirjastust nii, et seda ei antud Ühendkuningriigis välja, samas sai sellest teosest USAs bestseller.

HBO allika sõnul paljastatakse uues dokumentaalfilmis lisaks saientoloogide saladustele ka seda, miks sellistes kuulsatest staaridest nagu Tom Cruise ja John Travolta said saientoloogid.

Kui see film ikka valmib õigel ajal, siis peaks selle esilinastus olema 2015. aasta veebruaris USA Sundance´i filmifestivalil.

Saientioloogiast raamatu kirjutanud Wrighti sõnul on ta saanud ähvarduskirju ning ta arvab, et koos filmiga suureneb ta raamatu populaarsus, kuid ka vastasus veelgi.

HBO aga valmistub selleks, kui saientoloogid peaksid tegijad kohtusse kaebama.

Wikipedia: saientoloogia on USA ulmekirjaniku L. Ron Hubbardi poolt välja mõeldud uskumuste süsteem, mille aluseks on mitmesugused filosoofiad.

Hubbardi järgijad peavad seda tänapäeva uueks religiooniks. Kriitikute arvates on see aga inimeste psüühikat ja alateadvust mõjutav manipulatiivne ideoloogia, mida saavat võrrelda natsi-Saksamaa propagandaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles