Meeste tervisele tuleb kasuks, kui nad saavad sõpradega aega veeta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõbrad
Sõbrad Foto: SCANPIX

Saksamaa Göttingeni ülikoolis tehtud uuring näitas, et meeste tervise hoiab korras näiteks see, kui nad saavad vahel sõpradega kodust väljas aega veeta.

Teiste meestega lõbusas seltskonnas suhtlemine alandab meestel stressi rohkem kui kallima või perega koos aja veetmine, edastab The Telegraph.

«Meestel on vaja teiste meeste nii-öelda õla- ja kamraaditunnet, see kahandab märgatavalt pingeid,» selgitasid uurijad.

Teadlased  tegid oma teooria kinnitamiseks katseid makaakidega, kellel on inimeste käitumisele sarnane käitumine ja sotsiaalne suhtlemine.

Uuringus ilmnes, et isaste makaakide stressihormoonide tase kerkis, kui nad olid koos emase partneri või teiste oma pereliikmetega. Kui aga nad olid koos teiste isastega, siis olid nad rahulolevamad ja lõdvestunud.

Teadlased panid tähele ka seda, et stressiga seotud haigused tekkisid isastel siis, kui nad olid koos emastega või paaridega.

Isased ahvid hoidsid kokku ja aitasid üksteist. Ahvide puhul tähendas see seda, et kaaslaste karvadest otsiti putukaid ja kirpe, aidates kaaslastel puhastuda.

«Kui isased primaadid elavad paljudest isastest koosnevates gruppides, siis nad võitlevad emaste eest. Kui grupis on aga vähem isaseid, siis tekib nende vahel koostöö ja sõprus,» selgitas uurija Christopher Young.

Ta lisas, et isaste makaakide sotsiaalne suhtlus meenutab meestevahelist sõprust ning mõlema liigi isased esindajad saavad sõprade abil stressi maandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles