Ei saa magada? Nädal metsas ilma elektrita peaks selle vastu aitama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telkijad
Telkijad Foto: SCANPIX

Elektrivalgus on suurepärane, kuid samas võib see häirida magama jäämist.

Uue uuringu kohaselt ei tunneta tänapäeva inimesed enam nii hästi kui varasematel aegadel öö ja päeva rütme, edastab discovery.com.

Üheks põhjuseks on pimedal ajal kunstvalguse kasutamine.

USA Colorado ülikooli teadlased aga leidsid viisi, mis aitab kaasa tsirkadiaanrütmi taastumisele.

Tsirkadiaanrütm ehk ööpäevane bioloogiline rütm kontrollib vererõhku, kehatemperatuuri ja ajataju.

«Leidsime, et looduslikus valguses olemine aitab taastada sisemist kaasa sündinud valguse ja pimeduse tunnetamist,» selgitasid teadlased.

Uneteadlane Kenneth Wright ja ta kolleegid tegid katse, viies kaheksa inimest kaheks nädalaks telkima Kaljumägedesse.

Katsealustel olid käel kellasarnased seadmed, mis jälgisid nende organismis toimuvat. Osalenud täitsid ka küsimustiku oma tervisliku seisundi ning magamis- ja ärkveloleku aja kohta.

Enne telkima minekut uuriti katses osalenute magamisharjumusi ning millal ja kui kaua nad oli loodusliku valguse ning kunstvalguse käes.

Siis viidi katsealused laagrisse, kus ei olnud mitte ühtegi kunstvalguse allikat, ainult lõkked.

Juba pärast ühte nädalat laagris olemist oli katsealuste keha loomulik ööpäevarütm taastunud ning neil oli hommikuti lihtsam üles ärgata.

«Meie uuring kinnitas, kuidas kunstvalgus inimorganismi ning ka magamis- ja ärkveloleku rütme mõjutab. Magamisaja nihkumine ning liiga kaua kunstvalguse käes olemine kahjustab tsirkadiaanrütmi,» selgitas Wright.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles