Mehed on nutikamad, kuid samas rumalamad kui naised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sajandeid on mehed naisi pidanud endaks rumalamateks, arvates et naised küündivad tegelema vaid feminiinseks peetavate asjadega.

Hiljutine uuring näitas, et mehed üksikindiviididena on naistest mõnevõrra nutikamad, kuid samas on ka neid, kes on rumalamad, edastab Daily Mail.

Šotimaa Edinburghi ülikooli teadlased tegid katse, milles mõõtsid 2500 venna ja õe intelligentsust. Leiti, et kõige nutikamate seas oli kaks protsenti mehi ja ka kõige vähem nutikate seas oli kaks protsenti mehi.

See tähendas, et kõrge intelligentsusega isikute seas oli kaks korda enam mehi kui naisi. Sama kehtis ka kõige väiksema intelligentsusega isikute kohta.

Katsealused pidid tegema testid, mis käsitlesid matemaatikat, inglise keelt ja mehaanilisi võimeid.

Keskmise intelligentsusega meeste võimed olid samasugused nagu keskmise intelligentsusega naistel.

Psühholoog Thomas Bates sõnas, et selle fenomeni juured on ühiskondlikes määrangutes, kuidas mees- ja naissugu peavad olema ja käituma.

Mehi on pikka aega peetud nutikateks, julgeteks, väljapoole suunatuteks ja uute asjade algatajateks. Naistelt oodatakse seni, et nende elu kulgeks enamjaolt ümber kodu ja perekonna.

«Naistele on looduse poolt kaasa antud suurem alalhoiuinstinkt. Selle tõttu võidakse naisi pidada vähenutikateks. Mehed seevastu on valmis eluga riskima, kuid see ei pruugi alati nutikas olla,» selgitas psühholoog.

Nüüdne uuring kinnitas ka varasemat uuringut, et mehed riskivad ülikoolis õppides oma akadeemilise karjääriga rohkem kui naised. Naised seevastu keskenduvad rohkem õpingutes stabiilsusele.

Mehed võivad teha neid huvitavad asjad väga hästi, kuid nii-öelda pealesunnitud asjad võivad jätta kahe silma vahele ja see toob kaasa läbikukkumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles