Ilmad muutuvad tasapisi sügisesemaks

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvi.
Suvi. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Enne jääb tali taeva, kui pärtliraju tulemata, märgib Lõuna-Eesti vanasõna. Seniajani oleme seda ohtrasti tunda saanud. Näib, et mida kuumem suvi, seda rajumalt loodus sügise eel toimetab.

Pärtlipäev (24. august) viskavat külma kivi merevette ja torkavat raudnaela heina sisse.

Külm kaste kaob maast alles keskpäevaks, pääsukesed ja sookured kogunevad parvedesse – need ja paljud teised märgid koos punavate pihlakate ja jumet võtvate pohlamarjadega tähendavad kindlalt suve lõpu lähenemist.

Näib, et tänavune kuum suvi lõppeb sama ootamatult, kui ta algas. Üha madalama kaarega liikuv päike venitab öötunde pikemaks, sooja aega päeval jääb järjest vähemaks.

Õhuvoolud läänest pääsevad rohkem liikuma ja veel omakorda jahutavad maapinda. Ilmad jahenevad pisitasa, mis annab lootust, äikesevempude vähenemisele edaspidi.

Nädalavahetusel ja uue algul püsivad heitlikud ilmad paikkonniti hoogsaju ja äikesevõimalusega. Nädala teises pooles on loota, et täiskuu aeg võib ilma kuivemana pidada. Päeval on varasemast jahedam. Sooja tuleb 20 kraadi ringis. Öösel pilves taevaga on sooja veidi üle 10 kraadi.

Aiapidajatele hoiatuseks. Selged ööd tulevad jahedad, võib tekkida tihe udu, maapinnal külm kaste ja kohati on halla võimalus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles