Kuhu põgenevad eestlased jõulupühadeks?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõule peetakse ka soojemas kliimas.
Jõule peetakse ka soojemas kliimas. Foto: Panther Media/Scanpix

Eesti turismifirmade liidu andmetel sõidavad eestlased jõulupühade ja aastavahetuse ajal meeleldi nii päikeselistesse sihtkohtadesse kui ka lumistele nõlvadele.

Meeleldi puhatakse nii Kanaari saartel, Dubais ja Malaisias kui ka Kesk-Euroopa lumistel nõlvadel.

Eesti turismifirmade liidu peasekretäri Kristen Lahteina sõnul võimaldab pikem talvine koolivaheaeg peredel puhkama minna kaugematesse sihtkohtadesse. «Reisibüroode pakutav eksootiliste sihtkohtade valik paraneb iga hooajaga ning meist kaugemal asuvad riigid, nagu Seišellid või Malaisia on jõudmas inimeste teadvusesse ja kel võimalik, sõidavad meelsasti teistesse maailmajagudesse,» selgitas Lahtein.

Tema sõnul on endiselt populaarsed ka traditsioonilised sihtkohad nagu Kanaari saarestik, Dubai ja Tai. «Ka Egiptus on hakanud tagasi tulema ning jääb üle loota, et riigis püsib stabiilne ja rahulik olukord,» lisas Lahtein.

Alpiexpressi reisijuhi Renee Tuule sõnul on üle 90 protsendi Alpidesse viivatest suusapuhkustest välja müüdud. Tuul lisas, et see tendents sarnaneb eelmistele aastatele ning ka populaarseim sihtkoht ei ole muutunud, selleks on mõistliku hinna ja kvaliteedi suhte tõttu jätkuvalt Austria.

Reisifirma Novatours tegevjuht ja juhatuse liige Andree Uustali sõnul on nende jõulu- ja aastavahetuse reisid tänavu aastaks välja müüdud.  

Võrreldes eelmise aasta jõulude ja aastavahetuse perioodiga on tänavu sel perioodil reisijaid ligi neljandiku võrra rohkem. «Kui mullu veetis pühad palmide all ligi 800 Novatoursi klienti, siis selle aasta samal perioodil on reisijaid ligi 1000,» ütles Uustal, kelle sõnul on pakettide keskmised hinnad mullusega võrreldes veidi kõrgemad.

Tema hinnangul on tänavu jõulude ja aastavahetuse populaarseim sihtkoht Tenerife, kus puhkab ligi 40 protsenti ehk 400 aastavahetusel reisivatest klientidest.

26 ja 25 protsendiga järgnevad Egiptuse sihtkohad: Sharm el Sheikh ja Hurghada. Neljandal kohal asub reisijate arvu põhjal 27. detsembril uue sihtkohana hooaega alustav Araabia Ühendemiraadid. Viiendal kohal on Novatoursi edetabelis kahenädalased reisid Taisse.  

«Eesti turistid armastavad puhata pigem perede või sõpradega ning valitakse tuntud sihtkohti, kus on teatud kvaliteedi tase juba äraproovitud ja garanteeritud,» lausus Uustal.

Reisifirma Estravel tootjasuhete juht Jane Juhansoni sõnul on keeruline jõulupühade ja aastavahetuse paiku toimuvate reiside kohta täpset statistikat välja tuua, kuid pikad pühad pigem soosivad välismaal puhkamist.

Detsembrist jaanuari keskpaigani on Estraveli kõige populaarsemad sihtkohad Tai, Araabia Ühendemiraadid (Dubai), USA, Kanaari saared, Mehhiko ning Egiptus. 

«Aastavahetuse trendid näitavad, et enamasti reisitakse omal käel kasutades regulaarlende, seda just Tai ja USA puhul,» rääkis Juhanson. Samuti ostetakse Eesti või Soome reisikorraldajate pakettreise.

Lisaks on populaarsed suusareisid lähiriikidesse ning traditsiooniliselt tuntakse suurt huvi ka Eesti siseturismi võimaluste vastu. Eelkõige on populaarsed kultuuriprogrammid, spaad ja turismitalud.

Peale selle puhatakse sageli ka merel: populaarsed on nii Stockholmi, Kariibi mere kui ka Hawaii kruiisireisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles