Vanemuine korraldab Eesti Draamateatris kaose

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etenduses "Kaos" lahkavad oma elu kolm naist.
Etenduses "Kaos" lahkavad oma elu kolm naist. Foto: Vanemuine

Vanemuise teater toob reedel, 27. augustil Eesti Draamateatris vaatajate ette selle hooaja esimese esietenduse, milleks on Mika Myllyaho „Kaos“, mille Tartu esietendus toimub 12. septembril Vanemuise suures majas.

Vanemuise teatri pressiesindaja Ave-Marleen Rei teatel on „Kaos” mõtteline järg eelmisel hooajal Vanemuises menukalt esietendunud soome dramaturgi Mika Myllyaho „Paanikale”. Ühist on neil niipalju, et kui eelmises loos maadlesid paanikaga kolm keskea künnisele jõudnud meest, siis seekord on elukaosesse uppumas kolm daami.

Mängivad Eesti Draamateatri näitlejanna Merle Palmiste, vabakutseline Liina Tennosaar ja värske vanemuislane Eva Püssa. Näidendi on tõlkinud Jan Kaus, lavastab Rein Pakk, kunstnikutöö teeb Annika Pakk.

Etenduse kangelannad Sofia, Julia ja Emmi on kolm kaasaegset naist, kes tulevad eluga kenasti toime, on kõrgelt haritud ja headel töökohtadel. Ometi on ühel hetkel hakanud elu kuidagi käest libisema. Tööl ei suju asjad nagu peaks, lähisuhetesse on tekkinud pingeid, mees petab või on muutunud lihtsalt vastumeelseks, tuju ei tõsta ka kuldsesse keskikka kalduva vanuse meenutamine.

Sõbrannade kolmik hakkabki oma elu sasipundart isekeskis lahti harutama. Korraga naerutavad ja ka nukrameelsust tekitavad sketšilaadsed stseenid paotavad ust kaasaegse naise maailma.

“Kaose” esietendusele Tallinnas on lubanud tulla ka autor Mika Myllyaho.

Myllyaho (1966) on tuntud soome lavastaja, näitleja, dramaturg ja teatrijuht. Selle aasta augustist on Myllyaho Soome Rahvusteatri pealavastaja. 2007. aastal esietendus tema käe all Rahvusteatris Sofi Oksaneni „Puhastus”, millest algas selle teose edukäik.

Myllyaho näitekirjaniku kontos on seni triloogia: „Paanika”, „Kaos”, ja „Harmoonia”, mis kõik esietendusid tema lavastuses Ryhmateatteris aastatel 2005-2009, kuid õige varsti leidsid tee ka teiste Soome teatrite lavadele ja sealt laia maailma. Eestis on 2/3 sellest triloogiast tulnud välja Vanemuise teatris, viimane näidend „Harmoonia” peaks etenduma Tartus 2011. aasta sügisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles