NASA häkib kulguri Opportunity süsteemi, et see «amneesiast» välja tuua

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kunstniku joonistus Marsi kulgur Opportunityst
NASA kunstniku joonistus Marsi kulgur Opportunityst Foto: SCANPIX

USA kosmosegentuuri NASA teadlased püüavad häkkida Marsi kulgur Opportunity süsteemi, et see mälukaotusest «terveks ravida».

Kuuerattaline Opportunity on Marssi uurinud juba üle kümne aasta, edastab BBC.

Opportunity jälgimise meeskonna sõnul tekkis kulguril vanadusest «amneesia», kuid arvatakse, et ta tarkvarasse häkkimine aitab ta uuesti käivitada.

NASA projektijuhi John Callase sõnul püütakse probleem kiiremas korras lahendada.

Ta selgitas, et kulguril on kahte tüüpi mälu – salvestatav ja kaduv mälu. Salvestatav mälu jääb isegi siis alles, kui kulguri süsteemid välja lülituvad, kaduv mälu aga alles ei jää.

«Kui kulgur püüab kasutada varem salvestatud informatsiooni, siis see ei õnnestu. «Magama jäädes» kaob varem salvestatu. Selle tõttu me kasutame olukorra kohta väljendit «amneesia», kuna ta on unustanud, mis tal olemas on,» selgitas asjatundja.

NASA esindaja sõnul ei suuda Opportunity enam regulaarselt missioonikeskusega kontakteeruda.

Callase sõnul võib kulgurisse häkkimine võtta aega paar nädalat.

«See kulgur on võrreldav pensionieas isikuga, kelle üldine tervis on hea, kes võib sportida ja liikuda, kuid võib järsku saada infarkti. Umbes sama toimuski kulguriga,» lausus teadlane.

Isegi kui see kulgur enam tööle ei hakka, on ta oma missiooni Punasel planeedil täitnud.

Opportunity on kümne aastaga Marsil läbinud 41,8 kilomeetrit ning edastanud tähtsat informatsiooni selle planeedi pinnase ja atmosfääri kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles