Arheoloogid: leiti paik, kus Pontius Pilatus kohtus Jeesusega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari kunstniku Mihály Munkácsy maal aastast 1881, millel kujutatakse Jeesuse ja Pontius Pilatuse kohtumist
Ungari kunstniku Mihály Munkácsy maal aastast 1881, millel kujutatakse Jeesuse ja Pontius Pilatuse kohtumist Foto: Wikipedia.org

Arheoloogide sõnul võisid nad leida Iisraelist Jeruusalemmast paiga, kus Jeesus süüdi mõisteti. 

Jeruusalemma vanalinnas Taaveti torni juures on väljakaevamisi tehtud juba paarkümmend aastat, edastab Washington Post.

Taaveti torn on Jeruusalemmas asuv tsitadell, mida Ottomanide impeeriumi ja Briti rahvusvahelise valitsusmandaadi ajal kasutati vanglana.

Praegu tegutseb tsitadellis muuseum.

Arheoloog Amit Re´emi juhitud rühm on veendunud, et tsitadelli asemel oli Jeesuse ajal kuningas Herodes Suure palee. Arvatakse, et selle jäänused leiti väljakaevamistel, mis tehti enne muuseumi laiendamist.

Uues testamendis ei öelda selgelt, kus Rooma Juudamaa provintsi prefekt Pontius Pilatus Jeesuse üle kuulas, enne kui määras talle surmanuhtluse ristilöömise läbi.

Johannese evangeeliumis seisab, et Pontius Pilatus ja Jeesus kohtusid prefekti palees, mis asus Jeruusalemma linnamüüri lähedal.

Need detailid sobivad Taaveti torni piirkonnas tehtud väljakaevamistel leituga.

«Mingit täpset ülestähendust kohtumise kohta ei ole. Kui pandi kokku arheoloogilised ja ajaloolised andmed ning piiblis leiduv, siis pilt selgines,» teatas USA Põhja-Carolina ülikooli arheoloog Shimon Gibson.

Veel üks evangeeliumi allikas väidab, et prefekt kohtus Jeesusega praetorium`is, mis ladina keeles tähendab Vana-Rooma leegioni juhi telki.

Ühe tõlgenduse kohaselt asus Pontius Pilatuse praetorium Rooma sõdurite majutuspaigas Antonia kindluses, teise teooria kohaselt oli prefekti elukohaks kuningas Herodese palee.

Arheoloogid on veendunud, et kahe kuulsa mehe kohtumine leidis aset Herodese palees.

Jerusalemma vanalinna ümbritseb rohkem kui nelja kilomeetri pikkune müür, milles on seitse väravat, 34 torni ning Taaveti torn ehk tsitadell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles