Pikaealisuse saladus võib peituda pudrus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaerapuder
Kaerapuder Foto: SCANPIX

Harvardi ülikooli uuring näitas, et pikaealisuse ja hea tervise võib tagada pudru, pruuni riisi ja maisi söömine.

Igapäevane pudru söömine kahandab südame- ja veresoonkonna haigustesse haigestumise riski, edastab The Telegraph.

Mitu varasemat uuringut on näidanud, et täisteraviljad ja neist tehtud toidud on mitmel viisil tervisele kasulikud.

Teadlased uurisid 14 aasta jooksul rohkem kui 100 000 inimese söömisharjumusi, tervist ja elustiili.

Uuringu alguses 1984. aastal olid kõik katsealused hea tervise juures. 2010. aastaks aga oli neist 26 000 surnud.

Ilmnes, et need, kes sõid täisteraviljatooteid nagu pudrusid, pruuni riisi, maisi ja kinoad, olid kaitstud mitmete haiguste, eelkõige südamehaiguse eest.

Teada on, et paljude sportlaste kui ka tervislikult toitujate menüüs on tähtsal kohal kaerapuder, mis sisaldab palju kiudaineid.

Uuringust ilmnes, et igapäevane kausitäis putru kahandas üldist haigestumise riski viie protsendi ning südamehaiguse riski üheksa protsendi võrra.

«Täisteratooted peaksid menüüs esikohal olema, kuna need hoiavad hea tervise juures ning vähendavad haiguste ohtu,» teatas toitumisteadlane Hongyu Wu.

Täisteraviljas on 25 protsendi võrra rohkem valke kui töödeldud ehk rafineeritud teraviljas.

Täisteravili hoiab ka luud terved, alandab vererõhku, hoiab seedimise korras ning vähendab diabeediohtu.

Kaer on ainus teravili, milles leidub kolesterooli alandavat beetaglükaani.

Täisteraviljades leidub tsinki, vaske, mangaani, rauda ja tiamiini. Täisteravili aitab võidelda vabade radikaalidega ning aitab toota rohkem antioksüdante.

Uurijate arvates tasuks inimestel oma menüüs suurendada täisteraviljadest toiduainete osakaalu, kuna see hoiab tervena ja pikendab eluiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles