Suve lõpp toob uusi torme

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihma ja tuult on lootust uuel nädalal parasjagu saada.
Vihma ja tuult on lootust uuel nädalal parasjagu saada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui augusti lõpul külma teeb, tuleb pärast sügisel veel sooja aega. Vanarahvas teadis, et lauritsapäeva (10. august) ja pärtlipäeva (14. august) paiku on hallaöid ikka ette tulnud. Ega siis veel külmaks jää. Eriti kui pärast pärtlipäeva pääsukesed lendamas ja sookured alles parvi loovad.

Äike ja müristamine pärast pärtlipäeva pidi pikemat sügist ette kuulutama. Vanasti vaadati suve lõpupoole ikka, et kui lauta või elumajja hakkas hulganisti kärbseid või muid putukaid sisse tikkuma, võis oodata külmi öid.

Esimene hall kõrvetab küll aiavilja ja lilled, aga järelsuve vihmad pehmendavad külmakahju. Praegu näib selline aeg tulevat. Madalrõhkkonnad on pääsenud liikuma tavalisest soojema Läänemere kohale, nad koguvad jõudu, täiendavad niiskusvaru ja kallavad siis oma koorma mandrile maha.

Vähemalt Edela-Eesti on viimase paari nädalaga saanud vihmavett kahe kuu normi ulatuses juba kätte. Kohati lainetab põldudel vesi ja jõed on kohe-kohe üle kallaste tõusmas.

Vanasti teati, et rajuilmad enne pärtlipäeva ei tee niipalju paha kui rajud pärast pärtlit. Tuul ja vihm rabavad tera maha, ei lase küpsenud vilja koristada ja tänavu kipub kohati nii juhtuma.

Nädalavahetusel ja uue algul selline ilmaseis kestab. Täiskuu kaob öösel sageli vihmapilvedesse. Mõnes mõttes on see kergenduseks, sest tugevat öökülma pilves ilmadega ei tule. Põhjatuule ja selge taeva korral tuleb siiski valvas olla - maapinnal võib halla teha.

Õhusooja tuleb päeval sõltuvalt tuule suunast ja pilvisusest 15-20 kraadi vahel. Sajab hoovihma, võimalik on lühiajaline äike.

Tähelepanu! Tuuled pöörduvad sageli põhjakaarde.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles