Vendade Kouachide pikk tee terrorismini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cherif Kouachi (vasakul) ja Said Kouachi
Cherif Kouachi (vasakul) ja Said Kouachi Foto: SCANPIX

Cherif ja Said Kouachi vapustasid maailma rünnates 7. jaanuaril Prantsuse satiiriväljaande Charlie Hebdo toimetust, mille tagajärjel hukkus 12 inimest.

Terroriorganisatsiooni Jeemeni haru esindaja teatas hiljem, et nemad on rünnaku organiseerijad, kirjutab The New York Times.

Koachide tee külmaverelisteks tapjateks oli pikk. Nad tegutsesid Prantsuse võimude nina all ning vendadest noorem Cherif oli varasemast politseile tuttav.

Terrorismiekspertide hinnangul tegutsesid vennad nagu professionaalsed tapjad ning neid ei takistanud ka turvakoodiga ja kuulikindlad uksed.

Nad tungisid Charlie Hebdo toimetusse siis, kui seal oli alanud koosolek, kus enamik toimetuse juhtidest kohal oli.

Prantsuse võimud jälgisid mõnda aega Koachide tegevust, kuid neid ei peetud julgeolekuohuks ning nagu hiljem selgus, oli see viga.

Vendade Koachide tee terroristideks sai alguse siis kui nad olid lapsed. Nad olid vaid 12- ja 14-aastane kui nende ema haigestus raskelt ning nad pandi Prantsusmaal lastekodusse.

Samas lastekodus elanud Mohamed Badoui meenutas, et vanem vend Said Kouachi oli häbelik, kuid nutikas ning temast sai koolis oma klassi vanem.

Spordiklubi A.S. Chambertoise juht ja jalgpallitreener Alain Lascaux `sõnul olid vennad Kouachid tavalised teismelised, kellele meeldis jalgpall.

Väidetavalt andis Kouachidele radikaliseerumiseks tõuke USA sissetung Iraaki 2003. aastal. Siis 22-aastane pitsapoiss Cherif Kouachi nägi pilte, millel USA sõjaväelased alandasid Abu Ghraibi vanglas iraaklastest vange.

Vennad hakkasid siis külastama aktiivselt mošeesid. Nad kohtusid äärmusislamisti Farid Benyettouga, kelle õde visati koolist välja, kuna ta kandis nägu varjavat niqab`i.

Benyettou viis vennad kurssi äärmusislamismiga ning õpetas ka relvi kasutama, et nad suunata Iraaki võitlema. Juttu oli ka enesetapupommitamistest.

Kuigi Kouachid radikaliseerusid, ei olnud nad siiski tõsiusklikud moslemid. Nad tarbisid alkoholi ja narkootikume, mis on moslemitele keelatud. Benyettou püüdis neid halbadest harjumustest võõrutada.

Cherif Kouachi tahtis juba siis teha Prantsusmaal terrorirünnaku, kuid Benyettou laitis selle maha.

«Cherif ei lakanud kunagi rääkimast rünnakutest juudipoodidele ja juutide tapmisest. Ta oli sellise rünnaku lummuses,» lausus Kouachide sõber Thamer Bouchnak USA meediale.

Prantsuse politsei arreteeris Cherif Kouachi 25. jaanuaril 2005 kui ta oli suundumas Iraaki. Siis ebakindel mees oli tahtnud mitu korda oma missiooni pooleli jätta, kuid kartis argpüksiks tembeldamist.

Benyettou kinnitas, et kui ta sureb, siis jõuab ta linnuna paradiisi ning teda ümbritsevad 72 neitsit.

Cherif Kouachit hoiti 20 kuud Fleury-Merogesi vanglas enne kui kohtu alla anti. Ta tutvus vanglas olles äärmusislamistidega, kellest üks oli kuulsa Osama bin Ladeni koolitatud Al-Qaeda Prantsusmaa rakukese juht Djamel Beghal. Beghal oli süüdi mõistetud USA saatkonnale plaanitud pommirünnaku pärast.

Beghal sai nii vennad Kouachid kui ka Amedy Coulibay oma leeri. Pariisi juudipoodi rünnanud Coulibay oli varem tuntud varas.

Kouachid ja Coulibay varjasid oma radikaliseerumist hästi ning ei paistanud ka oma välimusega silma.

Pärast vanglast vabanemist kaasas Cherif Kouachi ka vanema venna Saidi. Äärmusislamistlik meestegrupp tahtis vanglast vabastada rongijaamale pommirünnakut plaaninud Smain Ait Ali Belkacemi, kuid politsei jõudis nende plaani jälile.

Hiljem leiti Kouachide sülearvutitest veel mitmeid äärmusislamistlikke dokumente, samuti infot enesetapurünnakute plaanide kohta.  

 2011. aastal läksid Kouachid Jeemenisse Al-Qaeda väljaõppelaagrisse. USA andmetel läks vaid vanem vend said, kuid see ei leidnud kinnitust. Hiljem selgitati, et läks noorem vend Cherif, kuid vanema venna passiga.

Said Kouachi abikaasa Soumya Kouachi kinnitas, et ta mees oli tema juures, kuna ta ootas siis last.

Mehed alustasid Pariisi terrorirünnakute planeerimist 2014. aasta alguses.

Amedy Coulibay tappis päev pärast Charlie Hebdo rünnakut politseiniku ning haavast linnaametnikku. Kui politsei oli Kouachid ümber piiranud, ründas Coulibay Pariisi idaosas juudi toidupoodi, kus ta võttis pantvange. Politsei lasi Coulibay lõpuks maha, samuti  kaotasid elu vennad Kouachid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles