Venelaste iidolid on tsaar Nikolai II ja Jossif Stalin

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai II
Nikolai II Foto: SCANPIX

Venemaa Levada sotsiaaluuringute keskuse arvamusküsitlus näitas, et venelaste iidoliteks on viimane tsaar Nikolai II ja Nõukogude Liidu diktaator Jossif Stalin.

52 protsenti vastanutest on seisukohal, et need kaks juhti tegid riigile pigem head kui halba, edastab YLE.

16 protsenti arvas, et Nikolai II oli nõrk valitseja, kelle tõttu Venemaal tekkis revolutsioon ja terror. Kolmandik vastanutest ei osanud selle tsaari tegevust hinnata.

Küsitluses küsiti, et kes Venemaa valitsejatest on jätnud ajalukku positiivse ja kes negatiivse jälje. Esikohale paigutusid Nikolai II ja Stalin.

Küsitluses osales kokku 1600 venelast.

Suur osa ajaloolastest peavad Nikolai II nõrgaks valitsejaks, kes oli Saksa päritolu naise ja võimuahnete õukondlaste mõju all. Eriti suurt mõju tsarinnale ja õukonnaliikmetele avaldas talupoeg Grigori Rasputin, kellel arvati olevat üleloomulikud võimed.

Nikolai II oli Venemaa tsaar 1894 – 1917. Ta lasti koos oma perekonnaga Uraalis Jekaterinburgis 1917. aasta juulis maha. Nendega lõppes rohkem kui 300 aastat Venemaal võimul olnud Romanovite dünastia.

«Nikolai II on minu iidol. Ta oli tsaari-Venemaa viimane juht, kes püüdis uuendusi ellu viia. Kahjuks ei jõudnud ta neid teoks teha, kuna revolutsioon hävitas ta,» selgitas moskvalanna Tatjana.

Venelaste seas on populaarne ka Jossif Stalin, kes valitses Nõukogude Liitu 1922 – 1953. Venelased hindavad teda Teise maailmasõja ajal langetatud otsuste tõttu.

Kolmandik vastanutest pidas Stalini pärandit pigem negatiivseks ning viiendikul puudus seisukoht.

Läänes teatakse Stalinit enim poliitilistest puhastustest, mille tõttu kaotas elu üle kümne miljoni inimese.

Mis puudutas aga Vladimir Putinit, siis 40 protsenti ta tegevusest peetakse positiivseks ning 60 protsenti negatiivseks.

Suur osa venelasi loodab, et praegu 62-aastane president jätkab ka pärast 2018. aasta presidendivalimisi riigijuhina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles