Briti džihadist lavastas oma surma ja sõitis 2700 kilomeetrit koju taksoga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džihadist
Džihadist Foto: SCANPIX

Suurbritannias mõistis kohus oma surma lavastanud džihadisti, kes tahtis Süüriast märkamatult kodumaale naasta, süüdi terrorismis.

Politsei arreteeris 27-aastase Imran Khawaja möödunud aastal kui ta oli kodumaal tagasi, edastab news.com.au.

Mees oli olnud Süürias terroristide treeninglaagris ning temast levisid meedias fotod, milles ta hoiab äralõigatud inimpead.

Briti kohus mõistis Khwaja möödunud kuul süüdi pärast seda kui ta oli üles tunnistanud osalemise terrorismirünnakute ettevalmistamises ja laskmistreeningutel ning relvade omamise ja kasutamise terrorismi eesmärgil.

Kohtus näidati ka nutitelefoni fotot, millel on Khawajat näha islamivõitlejate riietes ja relvaga istumas tankil ning koos kohaliku lapsega.

Lääne-Londonist Southallist pärit Khwaja palus Suurbritanniasse tagasipöördumiseks abi oma sugulaselt, 44-aastaselt taksojuhilt Tahir Bhattilt, et ta võtaks auto peale Bulgaarias ning transpordiks ta 2700 kilomeetrise teekonna Ühendkuningriiki.

Bhatti olevat olnud see, kes teatas Khwajale Süüriasse, et ta kodumaale tagasi tuleks, kuna ta vanemad haigestusid.

Süüria «relvavennad» teatasid ametlikult Khwaja «hukkumisest», et ta saaks vaikselt koju tagasi pöörduda.

Politseiuurimine näitas, et ta kasutas suhtlemisel krüpteeritud suhtlusappi ning kodeeritud sõnumeid. Näiteks tähendas sõna «klubi» sõjaväelist laagrit,«uksehoidja» aga laagrijuhti.

Politsei arreteeris Khwaja ja Bhatti möödunud aasta juulis Doveris.

Meeste üle langetatakse kohtuotsus veebruaris.

Khwajat aitas ka 33-aastane Suurbritannia kodakondsusega Asim Ali, kes nüüdseks on terroristi abistamises süüdi mõistetud.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles