Elu24 video! Karl Kermes: tahame esitada materjali ühiskondlikult olulistel teemadel, et midagi muutuks ka väljaspool teatrit

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti teatri- ja meelelahutusmaastiku värskeim tulija stand-up teater POINT alustas hooaega 5. augustil Peeter Oja esimese turneega. Praegu tiirutab teatriga mööda Eestit Ott Sepp ning varsti on lavale oodata ka näitlejat Andrus Vaarik. POINTi looja Karl Kermes käis Elu24l külas ja rääkis tulevikuplaanidest ja eesmärkidest lähemalt.

«Stand-up teater POINT loodi eesmärgiga tuua Eesti teatrilavadele eestikeelset, teravat, aktuaalset, kiiret ja agressiivset stand-up komöödiat,» tutvustab teatri looja Karl Kermes eelmisel aastal loodud teatrit.

Endine Monoteatri juht Karl Kermes keskendub nüüd terava stand-upi lavadele toomisele. Muide, stand-upi ja monoetenduse vahe on see, et viimane on kirjutatud mõne näitekirjaniku, autori poolt ja hiljem produtsent paneb teksti näitleja lauale ja pakub talle rolli. Stand-upi komöödia autoriks on enamasti esitaja ise.

Foto: Mihkel Uba

Kas POINTi etenduste ajal laval tekst ka tihti muutub?

«Stand-upil on tekst muutumises õhtust õhtusse. Loomulikult on tüvimaterjal ja teemad, millest räägitakse, aga mida rohkem ja agressiivsemalt näitleja suudab seda muuta, kohandada ja saaliga suhelda, seda elusam on stand-up õhtu,» selgitab Kermes.

Kermese sõnul on eestlased stand-up teatri ja monoteatri hästi omaks võtnud ning lisas, et headel aastatel külastas monoetendust ligi 60 000 inimest aastas.

Stand-upi eesmärk on olla värske ning mitte panna inimesi naerma ainult poolehoiust. «Oluline on see, et see, mis laval toimub, on niivõrd intensiivne, puudutav, värske, huvitav ja võib-olla ka negatiivne nii, et sa ei saa reageerimata jätta ja saad igal juhul elamuse,» kirjeldas Kermes teatri eesmärki. Näiteks Ott Sepp on mehe sõnul laval raju ja läheb kohati ka üle piiri. Tema etendus puudutab igatüht, teab mees.

Miks aga läksid Kermese ja Jan Uuspõllu teed lahku Monoteatit tehes?

Kermes tunnistab, et teater ei mõjunud enam nende jaoks värskelt ning ta hakkas vaikselt stan-upi poole vaatama. Jan aga stand-upi väga ei armasta. «Tal ei ole võib-olla sellist meele-või mõttelaadi, mis on selleks vajalik.»

Foto: Tiit Mõtus

«Oluline kriteerium POINTi juurtes on see, et nali on tähtis. Kuhu aga edasi liikuda tahame, on kirjutada ja esitada tekste ja materjali ka ühiskondlikult olulistel teemadel, et midagi muutuks ka väljaspool teatrisaali.»

1.märtsil alustab oma esimest stand-up turneed Andrus Vaarik. Märtsi keskelt lisandub POINTi mängukavasse Peeter Oja uus stand-up materjal.

POINTI hooaja lõpetab Peeter Oja kahenädalane Kesk-Euroopa turnee, mille käigus antakse etendusi Saksamaal, Shveitsis, Austrias, Belgias, Luxemburgis.

Oodata on ka teist Comedy Festivali ning lisaks sooviks Kermes POINTi lavale tuua ka ühe naisnäitleja.

Eelmine aasta oli Kermese jaoks väga kirev, perre sündis ka lisa ning teatris oli palju teha. Aasta lõpp oli tööalaselt hästi raske ning mees tunnistas, et polnud poole aasta jooksul väga palju magada saanud. Äsja puhkuselt saabunud Kermes lisas, et patareid on taas laetud ning soovitab kõigil meestel olla isa.

Vaata videost!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles