Leerilaager pakkus noortele nii piiblitarkusi kui erinevaid seiklusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Organist ja koorijuht Piret Stepanov (paremal) tutvustab leerilaagris osalejatele Otepää orelit.
Organist ja koorijuht Piret Stepanov (paremal) tutvustab leerilaagris osalejatele Otepää orelit. Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

Otepää kirikus taaselustati leerilaagrite traditsioon. Ärksatele ja uudishimulikele noortele anti võimalus nädala jooksul oma maailmavaatelisi teadmisi täiendada.

Kui kakskümmend aastat tagasi muutus koos taasiseseisvumisega kõige muu kõrval vilkaks ka kirikuelu, siis nüüdseks on sel alal nii mõnigi väärt ettevõtmine paraku soiku jäänud.

Seda hinnatavam on, et EELK Otepää Maarja koguduse vaimuliku töö tegija, usuteadust õppiva Marko Tiirmaa korraldusel ja Vihti sõpruskoguduse toel korraldati augusti viimasel nädalal üheksale ärksale noorele leerilaager, kus käsitleti nii kiriku- kui piiblilugu ning muid maailmavaatelisi küsimusi. Samuti oli koolinoorte suve viimases vabas puhkusenädalas kindel koht ka laagriliste meelelahutusel.

Algus pühapäevakoolist

Tiirmaa sõnul toimus viimane leerilaager Otepääl kuus aastat tagasi. «Tänavune sai suuresti teoks Valga praostkonna pühapäevakooli õpetaja Imbi Tanilsoo initsiatiivil.»

«Pühapäevakoolitusi viin läbi kuues koguduses. Otepääl laagris viibisid Laguja piirkonna noored Tartumaalt,» ütles Tanilsoo. «Mul on hea meel, et lastevanemad usaldavad oma lapsi meie hoolde. Küllap on nad aru saanud, et õpetame neile igapäevaeluks vajalikke teadmisi. Samas peab aga arvestama, et igal inimesel on oma sügav ja väga isiklik suhe Jumalaga.»

«Kristlikus maailmas peetakse leeri üheks tähtsamaks ja pidulikumaks sündmuseks inimese elus. Selle järel loetakse inimest vaimselt täiskasvanuks. See annab ühiskonnale aluse teda usaldada,» selgitas Tanilsoo leeri tähtsust inimese elus.

Leeri peamiseks osaks aga peetakse õnnistamist. Õnnistust jagati ka pühapäeval Otepää kirikus lõppenud laagris.

Käib töö ja vile koos

Kui kristlusega seotud põhitõdesid tutvustasid noortele Valga praostkonna praost Vallo Ehasalu ja Nõo koguduse õpetaja Mart Jaanson, siis riigikaitseliste küsimustega saadi tutvuda Marko Tiirmaa enda kaasabil.

Kuna Tiirmaa on ühtlasi Kaitseliidu Valgamaa maleva operatiivpealik ning teist aastat Otepää gümnaasiumi riigikaitse ja usundiõpetuse õpetaja, oli päris loomulik, et noored, kelle hulgas viis noormeest, käisid tutvumas ka alles selle aasta 21. aprillil suure pidulikkusega avatud Otepää üksikkompanii õppeklassiga.

Õpetusliku ja elamusliku – paadisõit Pühajärvel – poole tasakaalustamiseks anti võimalus Otepää talvekiriku korrastamisega. «Noored olid väga tublid ja entusiastlikud. Kirik löödi mõne tunniga läikima,» oli Tiirmaa rahul.

Palju põnevat kogeti aga Otepää seiklusparki külastades.

Kiigati ka orelisse

Põhjalik ülevaade saadi Otepää kiriku orelist ja selle tööpõhimõttest. Muusikariist on pärit aastast 1853, mil meister Ernst Kessler selle sinna ehitas. «Kessler ehitas oma eluajal 120 orelit, säilinud neist on vaid viis – üks neist siin Otepääl,» tutvustas noortele rariteetset pilli organist ja koorijuht Piret Stepanov, kellel oli kaasas ka vana vinüülplaat, millele aastakümneid tagasi jäädvustatud Otepää oreli helid.

«Eelmise aasta jõuludeks valmis uus heliplaat, millel oleva muusika salvestasime siin kirikus,» täpsustas organist. Plaat on pühendatud Jüri Stepanovi mälestusele.

Kõige enam hämmastas laagrilisi Otepää oreliga seoses asjaolu, et pillis on 576 vilet. Muusiku lahkel loal kiigati ka uhke ja suursuguse muusikariista sisemusse ning lasti end lummata ülevatel helidel.

Üheksa leerilaagris osaleja suvele sai küll igati tore ja hariv punkt pandud, ent see ei tähenda, et kõik maailma tarkused nüüdsest selged oleks. Laialdaste teadmistega on aga noortel kindlasti kergem ellu astuda ning kui huvilisi ja uudishimulikke jätkub, võiks Tiirmaa arvates leerilaagrite traditsiooni ka edaspidi jätkata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles