Teadlastemeeskond: võisime leida Michelangelo ainsad säilinud pronksskulptuurid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvaheline teadlastemeeskond uuris kahte pronksist skulptuuri, mille autoriks on suure tõenäosusega Itaalia kunstnik ja skulptor Michelangelo.

Kui see õiges osutub, siis on tegemist Michelangelo kahe ainsa seni säilinud pronksskulptuuriga, edastab BBC.

Need skulptuurid kujutavad kahe lihastes alasti meest ratsutamas pantritel.

Teadlaste sõnul joonistas Michelangelo õpilane 1508. aastal ühe sellise skulptuuri sketši.

Varem arvati, et nende skulptuuride autoriks on Hollandi skulptor Willem Danielsz Van Tetrode. Juba 19. sajandil pakuti välja, et need võivad hoopis Michelangelo tehtud olla, kuid siis ei usutud seda.

Möödunud sügisel avastas Cambridge`i ülikooli teadlane Paul Joannidest Prantsusmaalt Montpellier`st Fabre`i muuseumist 16. sajandi sketši, mis lubas oletada, et tegemist on Michelangelo kujudega.

Üks Michelangelo õpilastest oli kopeerinud oma meistri joonistusi  ning ühe joonistuse nurgas oli näha pantril ratsutavat lihaselist meest.

See oli väga sarnane pronkskujudega.

Fitzwilliami muuseumi esindaja Victoria Avery arvates on see sketš otsene viide Michelangelo töödele.

Pronkskujude stiili võrreldi teiste Michaelangelo poolt ajavahemikus 1500 – 1510 tehtud töödega ning leiti sarnasusi.

Pronkskujusid uuriti ka röntgeni abil. Leiti, et tegemist on üsna raskete ja niiöelda paksuseinaliste skulptuuridega. Just selliseid tehti 15. sajandi lõpul ja 16. sajandi alguses.

Uuringu tulemuste raport avaldatakse juulis ning skulptuure saab näha Cambridge`i Fitzwilliami muuseumis kuni 9. augustini.

Wikipedia: Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (6. märts 1475 Toskaana Caprese – 18. veebruar 1564 Rooma) oli Itaalia maalikunstnik, skulptor, poeet ja arhitekt.

Ta kuulsamate teoste hulka kuuluvad Vatikani Sixtuse kabeli freskod ning Taaveti kuju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles