Video: milline võib olla universumi lõpp?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks universumi galaktikatest
Üks universumi galaktikatest Foto: SCANPIX

Paljud füüsikateoreetikud usuvad, et millalgi saab universum otsa ning nad murravad pead selle üle, milline lõpp olla võib.

Samuti on tõstatatud küsimus, kas lõpp on juba käivitunud, edastab Daily Mail.

Kellelgi ei ole universumi lõpu kohta siiski midagi konkreetset. Välja on pakutud kolm teooriat, millest esimene on suur lõhkiminek, suur kokkutõmbumine ning suur jahtumine või kuumenemine.  

Saksamaa Münchenis tegutsev uurimisgrupp nimega Kurzgesagt tegi video, milles selgitatakse neid kolme universumi lõpu teooriat.

Ühe teooria kohaselt võib universumi paisumine olla tugevam kui gravitatsioon. Selle puhul kisutakse galaktikad, mustad augud, tähed ja planeedid lõhki.

Oletatakse, et inimkonnale saab saatuslikuks radiatsioon ning inimesi ei ole enam kui Maa kaob.

Tume energia olevat see, mis võib universumi hävingul suurt rolli mängida.

«Kui universum hakkab laienema valguskiirusel, siis ei suuda enam seni kõike koos hoidnud jõud enam toimida. Selle tulemusena kaob kõik ja universum tühjeneb. Järele võib jääda paar osakest, kuid need ei ole üksteisega seotud,» selgitati.

Paar aastat tagasi teatasid astronoomid, et universumi laienemine on kiirenenud. Sellele järeldusele jõuti iidsete galaktikate uurimisel.

Gravitatsioon on universumi kõige tugevam jõud. Kui universum laieneb, siis gravitatsioon hakkab nõrgenema.

Briti Portsmouthi ülikooli teadlase Mat Pieri sõnul aeglustas noore universumi paisumist gravitatsioon. Kuid viimase viie miljardi aasta jooksul on universumi paisumine kiirenenud ning seda põhjustab tumeenergia.

Tumeenergia on hüpoteetiline energiavorm, mis moodustab suurema osa universumi koostisest.

Teadlased ei välista, et universumile võib paisumise asemel saatuslikuks saada hoopis kokkutõmbumine, mille tõttu aine hulk kahaneb ning gravitatsiooni on liiga palju. Tähed, galaktikad ja planeedid kaovad temperatuuritõusu tõttu.

Ekspertide arvates on see protsess juba universumi mõnes osas käivitunud ning võib jõuda ka teistesse osadesse.

Uurijad on universumi kadumist võrrelnud näiteks keeva vee aurustumise ja magneti kuumenemise ning jõu kaotamise protsessiga.

Universumi tekkimisel mängis rolli nähtamatu substants Higgsi väli, kuid see võib mängida rolli ka kadumisel. Teooria kohaselt on Higgsi väli kvantväli, mis täidab kogu ruumi.

Taani teadlaste uuring näitas, et Higgsi väli eksisteerib kahes olekus nii nagu aine saab olla vedel või tahke.  Higgsi väli on samas väga tihe.

Kui see ultratihe Higgsi väli on tõesti olemas, siis võivad selle «mullid» tekkida universumis ükskõik, millisel ajal ja kohas. See meenutab olemuselt vee keemist.

Need «mullid» täidavad valguse kiirusel kogu universumi ning viivad Higgsi välja uude seisundisse.

Kuid universum võib otsa lõppeda ka jahtumise tagajärjel. Siis hävitab radiatsioon aine.

Samas on välja pakutud, et mingi aja pärast võib käivituda uus universumi tekkeprotsess ja kõik kordub.

Suure Paugu teooria kohaselt tekkis universum 13,8 miljardit aastat tagasi kui väga tihedas olekus olnud universum hakkas plahvatuslikult paisuma.

Esmalt oli universum väga tihe ja kuum, kuid mida enam paisus, seda jahedamaks ja vähem tihedaks muutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles